Na 10 lokacija moći će se razgledati čipke s Raba, Hvara, Splita, Čakovca, Sikirevaca i Križevaca, ali i iz Mađarske, Slovenije, Belgije i Poljske

Osamnaesti međunarodni festival čipke počeo je u Lepoglavi podizanjem festivalske zastave. Festival čipke ove je godine posvećen čipki kao nakitu. Na 10 lokacija moći će se razgledati čipke s Raba, Hvara, Splita, Čakovca, Sikirevaca i Križevaca, ali i iz Mađarske, Slovenije, Belgije i Poljske.
Jedna od izložbi je i ona iz Zbirke tekstila MUO koja će biti postavljena u Gradskoj čitaonici Doma kulture, a obuhvaća 40 primjeraka modnog pribora izrađenog od čipke u 19. stoljeću, a pripadali su poznatim osobama iz Zagreba. Na otvorenju festivala čipke bio je i predsjednik Republike Ivo Josipović. (HRT) Na festivalu, koji se održava svaku godinu od 1997. godine, uz izlagače iz Hrvatske predstavit će se i najljepše čipke iz Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije i Rusije.
Na festivalu, koji se održava od 1997. godine, dubrovački FA Linđo će nastupiti kao poseban gost u sklopu suradnje sa čipkarskim društvom „Danica Bresler“ iz Lepoglave koji su gostovali prošle godine u Dubrovniku sa svojom izložbom povodom obilježavanja 10. obljetnice UNESCO-ve konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini.
Na sam nastup su pozvani i predstavnici Ministarstva kulture kao i glavni pregovarač o nematerijalnoj kulturnoj baštini kod UNESCO-a, Tvrtko Zebec. (http://www.dulist.hr i HRT)