Treće izdanje festivala počinje u subotu 6. rujna sa zanimljivom usporedbom Moreške kao najpoznatije lokalne tradicije i njezina oblika s drugog kraja europskog juga.

Novi festival barokne glazbe na Korčuli pozdravili smo 2012. godine kao znak da nema toliko lošeg i kulturi nesklonog vremena u kojem dobar projekt na pravom mjestu ne bi mogao zaživjeti i imati smisla.

Korkyra Baroque Festival pod ovim svojim međunarodnim imenom sve je poznatiji među inozemnom publikom i umjetnicima, a prigrlio ga je, što je najvažnije, i prelijepi grad u kojem se održava.

Treće izdanje festivala počinje u subotu 6. rujna sa zanimljivom usporedbom Moreške kao najpoznatije lokalne tradicije i njezina oblika s drugog kraja europskog juga.

Nakon što korčulanski KUD Moreška u subotu u 20 sati otpleše svoje uz posebno priređenu baroknu glazbu u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla pod ravnanjem Josipa Skendera, u 21 sat u atriju gradske vijećnice nastupa španjolski sastav Capella de Ministrers s glazbom slične tematike iz pera starih iberijskih majstora.

Drugi će dan festival početi i svoje od samog početka planirano širenje otokom: u crkvi sv. Roka u Lumbardi u nedjelju u podne recital će održati jedan od najboljih hrvatskih čembalista Krešimir Has.

Iste večeri u korčulanskoj crkvi sv. Nikole na programu je Vivaldijev oratorij Gloria u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te izvrsnih solista pod vodstvom umjetničkog ravnatelja festivala Saše Britvića.

U narednih pet korčulanskih baroknih večeri izmjenjivat će se nastupi hrvatskih i inozemnih sastava. Osim Hrvatskog baroknog ansambla, ovogodišnjeg dobitnika Orlanda za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, nastupa i vokalni ansambl Antiphonus u suradnji s poznatim ruskim violinistom Dimitrijem Sinkovskim.

Osim njih još nastupaju umjetnici i ansambli iz Nizozemske i Velike Britanije, a iz Italije dolaze sopranistica Emanuela Galli i ansambl La Venexiana koji će 12. rujna arijama iz talijanskih baroknih opera zaključiti festival.

Izvor: Večernji list