Dubrovčani slave blagdan svoga zaštitnika, u organizaciji ogranka Matice hrvatske, hrvatskog veleposlanstva u Belgiji, ureda Hrvatske turističke zajednice i predstavništva Dubrovačko-neretvanske županije

Festa je otvorena u nedjelju ispred bruxelleske katedrale St. Michel et Gudule uz izvođenje Lijepe naše i Himne slobodi, Ivana Gundulića, koju je uglazbio Jakov Gotovac. Uslijedilo je čitanje proglasa Feste, zatim grličanje, blagoslov grla, običaja u kojem svećenik zaziva pomoć svetoga Vlaha protiv bolesti grla, uha i nosa te puštanje bijelih golubica, simbola slobode i mira.
– Već drugu godinu otvaramo Festu sv. Vlaha u Bruxellesu, u kojem danas imamo 52 osobe koje su podrijetlom iz Dubrovnika ili Dubrovačko-neretvanske županije. Stvorila se jedna kritična masa da možemo imati Festu sv. Vlaha i u Bruxellesu. Ono što nas posebno veseli jest da ove godine imamo dosta djece i nadamo se da ćemo od ove Feste moći napraviti tradiciju, ne samo za Dubrovčane, nego i za sve Hrvate u Bruxellesu, jer je naša svečanosti ujedno i svečanost cijele Hrvatske – kaže Ivica Sršen, predsjednik ogranka MH u Bruxellesu.
– Nama je cilj bio organizirati ovaj događaj ne samo za Dubrovčane i Dubrovkinje, nego i za sve Hrvate u Bruxellesu i naše kolege i partnere iz Europe. Na ovaj dan se prisjećamo Feste sv. Vlaha u Dubrovniku, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Željeli smo se prisjetiti procesije, barjaka, nošnji, puštanja golubica i tako dočarati dubrovačku Festu našim prijateljima u Bruxellesu – kaže Hrvoje Butigan iz Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu.
Dubrovčani i u svijetu slave blagdan sv. Vlaha, a najveća festa izvan Dubrovnika i Hrvatske organizira se u New Yorku, gdje živi nekoliko stotina Dubrovčana. Sa svih tih proslava šalju se telegrami u Dubrovnik, kojih bude i stotinjak i koje onda čita svećenik na otvaranju Feste. (www.dalmacijanews.hr)