Stupanje u brak i slavlje koje ga prati u pojedinim hrvatskim regijama bili su poticaj narodnim umjetnicima za stvaranje bezbroj glazbeno – plesnih, likovnih i običajnih obrazaca koji su se, transformirani, zadržali i do danas, istaknuto je u opisu projekta „Ej, da mi je ići u svatove“, koji su osmislili Tomislav Habulin, Dubravko Radić i Danijel Vukobrat

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ koncertnim je programom „Ej, da mi je ići u svatove“ prvi na folklornoj sceni predstavio tradicijske svadbene običaja Hrvatske. Impresivnim koreografijama i vokalnim izvedbama goranovci su publici na zagrebačkoj izvedbi u subotu, 16. svibnja omogućili upoznavanje starih običaja iz raznih hrvatskih krajeva.
Stupanje u bračnu zajednicu i slavlje koje prati taj događaj u pojedinim hrvatskim regijama bili su poticaj narodnim umjetnicima za stvaranje bezbroj glazbeno – plesnih, likovnih i običajnih obrazaca koji su se u nekim transformiranim oblicima zadržali i do današnjih dana, istaknuto je u opisu projekta „Ej, da mi je ići u svatove“, koji su osmislili Tomislav Habulin, Dubravko Radić i Danijel Vukobrat.
Ansambl je zajedno s tamburaškim orkestrom poveo publiku na glazbeno – plesno putovanje kroz zapadno brodsko Posavlje, žerjavinečko Prigorje, do gradišćanskih Hrvata i Hrvata iz mađarske Podravine, preko Hrvatskog zagorja, otoka Mljeta, Neuma i Baranje, a završna postaja puta bila je upoznavanje sa svadbenim običajima Lukinić Brda. Izvedbi ovoga jedinstvenog projekta prethodila je stručna i temeljita priprema u suradnji s kulturnim antropolozima, etnomuzikolozima i folkloristima, uz intenzivan terenski rad.
Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva, a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kanadi, Kini, Brazilu, Venezueli, Peruu, Meksiku, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu.
Veliko bogatstvo ansambla predstavlja i 520 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, djelom originalnih a djelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuje kao muzejsku vrijednost. Danas ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a broji oko 80 članova plesača, pjevača i tamburaša, većinom studenata iz cijele Hrvatske.
(Laudato)