Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Tim povodom u Dubrovnik je stigao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je uz predstavnike dubrovačkog HDZ-a na Daksi položio vijenac i odao počast žrtvama.  
Pri uplovljavanju u grušku luku Karamarko se obratio medijima.
– Danas je 23. kolovoza, dan koji je i Europa odredila kao dan u kojem ćemo se sjećati nevinih žrtava svih totalitarizama, sa posebnim akcentom na komunističke žrtve, zato jer one još uvijek, čini mi se, nisu akceptirane kao žrtve jednog totalitarizma. To je ono što je žalosno i tragedija, posebice se to odnosi na naše prilike ovdje. Davno smo se obračunali sa svim totalitarizmima osim komunističkih. Još uvijek je vinovnik i čovjek koji je odgovoran za sve zločine koji su načinjeni nad hrvatskim narodom i ne samo nad hrvatskim narodom, pa evo i tu, na Daksi, slavljen kao neka povijesna, hrvatska osobnost. On to nije. On je samo zločinac. Govorim naravno o Josipu Brozu Titu. To je naša tragedija. Međutim, čini mi se da naša politička elita ove lijeve provincijencije nije naprosto spremna suočiti se s istinom o tome. Na njihovu žalost, Europa će ih na to natjerati. Ono što je bitno je da Hrvatska demokratska zajednica želi graditi sustav, društvo distancirano od bilo kojeg totalitarizma. Na današnji dan moramo shvatiti da je svaki totalitarizam isti, da su sva ubojstva u ime velike ideje koja su načinjena u prošlom stoljeću od bilo kojeg totalitarnog sustava – nacizma, komunizma ili fašizma, naprosto zločini.
Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nastavilo se misom koju je za sve žrtve totalitarinih sustava 20. Stoljeća predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u dubrovačkoj katedrali.
Zadnja na rasporedu je prigodna tribina u 20 sati u koju u dvorani sv. Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare u Dubrovniku organiziraju Udruga „Daksa 1944./45“ i Hrvatski helsinški odbor.

Izvor: Dubrovački vjesnik