Nakon zapaženih nastupa hrvatskih muzeja na natječajima za prestižne europske nagrade organizator Europski muzejski forum i Ministarstvo kulture RH dogovorili su da će sljedeća svečanost dodjele nagrada najboljim europskim muzejima EMYA 2017. biti održana od 26. do 29. travnja 2017. u Zagrebu

Dodjela najprestižnijih muzejskih nagrada u Europi pod nazivom European Museum of the Year Award (EMYA) započela je 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. Namjera je bila prepoznati izvrsnost u muzejskoj djelatnosti diljem Europe te potaknuti inovativne procese na muzejskoj sceni s ciljem da muzeji, osim brige o zbirkama, vode računa i o koristima za društvo. EMYA je najizravnije utjecala na razvoj odnosa s publikom jer je ocjenjivala javnu kvalitetu muzeja i komunikaciju s korisnicima i posjetiteljima. Tijekom posljednjih četiriju desetljeća EMYA, koja uključuje i Muzejsku nagradu Vijeća Europe, održava se svake godine u drugoj državi, a organizacija Europski muzejski forum (EMF) ima zaštićeno pravo njezina provođenja. Dodjela nagrada cjelogodišnji je proces što završava središnjim događanjem EMYA-e na koje, uz muzeje što se natječu, stižu i brojni profesionalci koji prate najnovija muzejska postignuća.

Posebna je pogodnost što se 2017. godine obilježava 40 godina dodjele ovoga ‘muzejskog Oscara’ pa će događanju nazočiti delegacije Vijeća Europe, Europske komisije te predstavnici međunarodnih muzejskih i baštinskih organizacija i partnera EMYA-e kao što su ICOM, NEMO, Europa Nostra i drugi. Aktivnosti oko provedbe programa već su započele i upravo je u tijeku obilazak kandidata koje procjenjuju međunarodni suci. Za nagradu mogu konkurirati samo novi muzeji poput Muzeja poljskih Židova iz Varšave, ovogodišnjega dobitnika EMYA-e, ili pak oni koji su u posljednje tri godine temeljito obnovljeni kako je to bio slučaj s Rijks muzejom iz Amsterdama, pobjednikom iz 2015.

Organizacijom EMYA-e 2017. u Hrvatskoj Ministarstvo kulture priključilo se dugoj listi domaćina koji već niz godina sudjeluju u pripremi ovoga reprezentativnog međunarodnog događanja (2016. Španjolska, 2015. Velika Britanija, 2014. Estonija, 2013. Belgija, 2012. Portugal, 2011. Njemačka). Godine 2017. Hrvatska ima svoga kandidata u utrci za prestižne nagrada – Muzej sinjske alke, a prošle je godine jednu od nagrada, Silletto Award, dobio Gradski muzej Vukovar.

Osim međunarodne promidžbe i medijske pozornosti koju nosi organizacija EMYA-e te prilike da predstavnici domaćina sudjeluju na dodjeli nagrada, otvorenjima i sl., boravak velikoga broja stručnjaka koji dolaze iz različitih europskih zemalja donosi veliku dobrobit zemlji domaćinu.
Koordinator događanja bit će Etnografski muzej u Zagrebu, čiji predstavnici već duže vrijeme rade u organizaciji Europskoga muzejskog foruma, a brojni susreti planirani su u gotovo svim većim zagrebačkim muzejima. Financijsku potporu dodjeli nagrade EUROPEAN MUSEUM OF THE YEAR AWARD 2017. dalo je Ministarstvo kulture, a potporu događanju pružit će i Grad Zagreb.
(Culturenet/M.K.)