Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delegacije Eu-a u Hrvatskoj Paul Vandoren službeno su otvorili 14. Europski tjedan u Zagrebu, posljednji prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ocijenivši da je hrvatski put u Uniju bio uzbudljiv proces pun izazova

Svake godine 9. svibnja Europska unija slavi mir i jedinstvo diljem Europe, a na taj datum obilježava se godišnjica povijesne deklaracije Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova i jednog od pokretača europske integracije.
U svojem govoru u Parizu 1950. godine Schuman je izložio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.
Šezdeset i tri godine poslije Europska unija ima 27 država članica, a 1. srpnja pridružuje im se Hrvatska kao 28. članica europske obitelji. Europska unija danas je jedna od kulturno najraznolikijih mjesta na svijetu i najveći međunarodni donator razvojne pomoći.
Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan.
I ove godine Hrvatska obilježava Europski tjedan nizom događanja i aktivnosti. Tako su u ponedjeljak prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delegacije Eu-a u Hrvatskoj Paul Vandoren službeno otvorili 14. Europski tjedan u Zagrebu, posljednji prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ocijenivši da je hrvatski put u Uniju bio uzbudljiv proces pun izazova.
Također su otvorili multimedijalnu izložbu Ja – građanin EU koja će u Zagrebu biti otvorena do 11. svibnja, a potom se seli u Split, Osijek i Rijeku. Kako je ova godina proglašena Europskom godinom građana, izložba se bavi građanima i njihovim pravima te kako ta prava ostvariti.
Kao uvertira Europskom tjednu, prošli petak su otvoreni Dani europskog filma koji se do 11. svibnja održavaju u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Novskoj i Dubrovniku.
(HRT)

Pogledaj i www.nsk.hr