Svečanosti dodjele nagrada prisustvovalo je i dvadesetak premijera zemalja članica EU-a, među kojima je bio hrvatski premijer Zoran Milanović. Nobelova Nagrada za mir se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka u vrijednosti osam milijuna norveških kruna, odnosno 926 tisuća eura

 

Čelnicima Europske unije uručena je 10. prosinca u gradskoj vijećnici u Oslu Nobelova nagrada za mir u znak priznanja za povijesnu ulogu EU-a u promicanju mira, pomirenja i ujedinjenja kontinenta te za ulogu u širenju stabilnosti.
Na svečanosti su nagrada u ime Europske unije primili predsjednici triju europskih institucija – Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso i Martin Schulz.
Svečanosti dodjele nagrada prisustvovalo je i dvadesetak premijera zemalja članica EU-a, među kojima je bio hrvatski premijer Zoran Milanović, a uveličala ju je svojom nazočnošću i norveška kraljevska obitelj.
Predsjednik Europske komisije Barroso u svom je govoru spomenuo i Hrvatsku kao buduću članicu Unije.
“Naša Unija je više od udruženja država. Ona je novi pravni poredak, koji se ne temelji na ravnoteži moći među državama nego na slobodnom pristanku država da dijele suverenost. Od udruživanja u Zajednicu za ugljen i čelik do ukidanja unutarnjih granica, od šest do uskoro 28 članica, kada se Hrvatska pridruži obitelji, prijeđen je izvanredan put koji nas vodi u Uniju koja se više zbližava. I danas jedan od najvidljivijih simbola našeg jedinstva nalazi se u rukama svih. To je euro, valuta naše Europske unije, i mi ćemo je zadržati”, rekao je Barroso.
Nobelova Nagrada za mir se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka u vrijednosti osam milijuna norveških kruna, odnosno 926 tisuća eura.
Europska unija je odlučila novčanu nagradu dodijeliti projektima pomoći djeci u ratnim zonama i zonama sukoba. “Nobelova nagrada za mir zauzima se za pomirenje diljem svijeta. Novac od nagrade trebao bi biti dodijeljen onima koji su prva nada za budućnost, ali koji su ujedno i prve žrtve sadašnjih i prošlih sukoba: djeci”, rekao je predsjednik EK Barroso nakon donošenja te odluke.
(Hina)