Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na sedmom Energetskom i gospodarskom summitu Atlantskog vijeća u Istanbulu, koji se danas održava na temu “Izgradnja globalne stabilnosti i poslovna fleksibilnost u nestalnim vremenima”.

Summit okuplja gotovo 600 predstavnika iz više od 40 zemalja, među kojima je najavljeno dvadesetak ministara iz resora vanjske politike, energetike i gospodarstva te predstavnika privatnog sektora i civilnog društva, a osim hrvatske predsjednice na njemu sudjeluju i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i albanski premijer Edi Rama.

Skup će biti usredotočen na proučavanje poslovnih prilika, gospodarstvo i energetiku te na geopolitičke izazove u regiji.

Svrha godišnjeg Energetskog i gospodarskog summita Atlantskog vijeća je izgraditi mostove u regiji koja se proteže od srednje Azije do srednje Europe i istočnog Mediterana okupljanjem utjecajnih čimbenika kako bi promovirali i pojačali transatlantski angažman u energetskim, gospodarskim i političkim izazovima.

Frederick Kempe, predsjednik i izvršni direktor Atlantskog vijeća, neovisnog ‘think-tanka’ sa sjedištem u Washingtonu, izjavio je uoči početka sastanka da će nezaobilazna tema biti napadi u Parizu te da će prilikom otvaranja skupa biti odana počast minutom šutnje žrtvama tih napada, ali i svim žrtvama nasilnog ekstremizma u prošloj godini – žrtvama u Ankari, Bejrutu, Bagdadu, Siriji i drugdje.
(Hina)