U Hrvatskom katoličkom centru Marija kraljica Hrvata proslavljene su dvije obljetnice – 34. godišnjica izgradnje prve hrvatske crkve u Australiji i 32. godišnjica blagoslova crkve u Wollongongu

U Hrvatskom katoličkom centru Marija kraljica Hrvata 22. listopada proslavljene su dvije obljetnice – 34. godišnjica izgradnje prve hrvatske crkve u Australiji i 32. godišnjica blagoslova crkve u Wollongongu.
Prisutni na obljetničkom slavlju sjetili su se i mladoga fra Andreja Matoca, koji je prije pet godina iznenada preminuo u Wollongongu.
Ujutro je služena sveta misa koja je privukla veliki broj vjernika, tako da su mnogi morali pratiti misno slavlje ispred crkve. Bilo je riječi zahvale mnogima koji su sudjelovali u izgradnji. Veliki ih je broj bio prisutan toga dana na misi, a i kasnije na zajedničkom ručku u netom završenoj društvenoj dvorani, i to zahvaljujući marljivim vjernicima ovog malog industrijskog gradića, udaljenog oko 65 kilometara od Sydneyja.
Inače, Hrvati su ovamo dolazili sedamdesetih, uglavnom kako bi se zaposlili u željezari i obližnjem rudniku. Uskoro se rodila ideja o izgradnji crkve, oko koje bi se, a i danas se održavaju i društvene aktivnosti.

Nakon svečanog ručka, održani su kraći govori o povijesti rada i okupljanja vjernika koji su uvijek pomagali crkvi u raznim akcijama.
Svima, kako je naglasio fra Ivo Tadić, dušobrižnik HKC – a, velika hvala i zahvala.
U kulturnom programu nastupili su folkloraši HFG “Zagreb”, prvi put sa svojim tamburaškim sastavom, zatim bosanskohercegovački zborom.
Za glazbu i veselje su se pobrinuli članovi “Budilice” – maestro Joza Zorić i Kemo, a iz Pertha je kao specijalni gost stigao Zdenko Matić. Slavlju je prisustvovao i gk RH u Sydneyju Hrvoje Petrušić, koji je domaćinima čestitao obljetnicu.

Tekst: Franjo Harmat

 

Potpisi:

Foto 2 – Folkloraši HFG “Zagreb” po prvi put su nastupili sa svojim tamburaškim sastavom
Foto 3 – Prepuna crkva u Wollongongu