Društvo za njegu hrvatske kulturne baštine i Hrvatski radio program Calgary zajednički slave veliki i značajni jubilej – 30. obljetnicu osnutka i neprekidnog djelovanja 

Hrvatska zajednica Calgary brojčano se ne može usporediti s velikim zajednicama Vancouvera ili Toronta, no svojim brojnim hrvatskim udrugama, aktivnostima i organiziranošću u samoj zajednici školski je primjer potvrde stare izreke “Gdje ima volje, naći će se i načina”.

Društvo za njegu hrvatske kulturne baštine i Hrvatski radio program Calgary 22. travnja zajednički slave veliki i značajni jubilej – 30. obljetnicu osnutka i neprekidnog djelovanja.

Obje udruge odgovor su na težnje hrvatskih iseljenika kanadske provincije Alberte za promicanjem i očuvanjem hrvatske kulturne baštine i hrvatskog jezika.

Grupa vizionara i domoljuba okupila se na inicijativu pok. dr. Vladimira Markotića, a u suradnji s grupom entuzijasta koju su predvodili Marijan Trnski, Darlene Duić, Pavao Jurčić, Luka Nikšić, Vera Kruger, Dagmar Oberhofer i dr. osnovali su Hrvatski Radio Program Society davne 1987. godine. Bio je to prvi hrvatski radio program oformljen u južnom dijelu provincije Alberte.

Prva emisija programa snimljena je u crkvenoj dvorani Majke Božje Bistričke pod pokroviteljstvom fra Duje Bobana s temom o gradu Zagrebu. Emisiju su pripremili Marijan Trnski i Mira Keča a vodila ga je Mira Marjanović. Hrvatski radio program Calgary 18. travnja 1987. službeno je započeo emitiranjem. U početku se program emitirao zahvaljujući unaprijed snimljenim polusatnim emisijama nedjeljom, a od 1989. godine se jednosatnim emisijama oglašava uživo iz studija CJSW.

Tehnički uvjeti 1987. godine bili su daleko od idealnih te su predstavljali ozbiljnu prepreku razvoja i održavanja radija.

Ovih dana, kada Hrvatski radio Calgary slavi svoju veliku obljetnicu, idealna je prilika da se prisjetimo i velikog broja volontera, njih više od 40, koji su uz neprekidnu podršku zajednice, svojim zalaganjem, radom i entuzijazmom pridonijeli da ovaj radijski program neprekidno emitira već punih 30 godina.

Uloga Hrvatskog radija Calgary danas je informativne i zabavno-glazbene naravi, a slušanost doseže više tisuća slušatelja – što ga čini jednim od najslušanijih lokalnih radija nacionalnog hrvatskog predznaka. Zahvaljujući modernoj tehnologiji Hrvatski Radio Calgary danas se može izravno slušati na bilo kojem kontinentu.

Iako je hrvatski folklor već 50 godina nezaobilazni dio multikulturalne scene Calgaryja, kao službeni datum utemeljenja uzima se 1986. Na inicijativu grupe entuzijasta i ljubitelja Hrvatskog Kulturnog blaga te članova hrvatske župe udareni su temelji za Croatian Heritage Society “Kardinal Stepinac” (Društvo za njegu hrvatske kulturne baštine) kojem su se pridružile Vila Velebita 1 i Hrvatske zlatne žice 1995. godine.

Danas društvo okuplja 4 folklorne skupine (Vila Velebita 1, Vila Velebita 2 i Vila Velebita 3, Kardinal Stepinac), mušku klapu “Kroata”, žensku klapu “Lasta”, tamburaški orkestar “Zlatne žice” , podmladak “Zlatne žice 2” te školu tamburice u koju je uključeno učenje teorije glazbe i tehnike sviranja tamburice – jednog od glazbenih simbola hrvatskog folklora.

Danas se Društvo za njegu hrvatske kulturne baštine ponosi pozamašnom kolekcijom narodnih nošnji iz svih krajeva Hrvatske.
Od samog osnutka pa do danas Croatian Heritage Society kroz ples, pjesmu i glazbu intenzivno radi na očuvanju hrvatske tradicije, plesova i pjesama te istovremeno niže uspjehe na promicanju hrvatske kulturne baštine kako na lokalnom nivou tako i izvan granica Alberte i Kanade.

Kao nezaobilazni sudionik Hrvatskog folklornog festivala zapadne Kanade, na kojem uzastopce nastupa već punih 30 godina (ove godine je jubilarni 40. HFF zapadne Kanade), Croatian Heritage Society može se pohvaliti brojnim nastupima diljem SAD-a te uspješnim turnejama Lijepom Našom. Prva turneja po Hrvatskoj bila je 1994. godine. Godine 1997. na zajedničkom Kanadsko – hrvatskom folklornom festivalu u Zagrebu Croatian Heritage Society bila je jedina folklorna skupina koje je zastupala zapadnu Kanadu.

Gradiščanske Hrvate u Mađarskoj, Slovačkoj i Austriji Društvo je posjetilo 2000. godine, a te godine je i uspješno nastupilo na Đakovačkim vezovima.

I danas, ususret jubileju, pripadnici druge, treće ili četvrte generacije iseljenika, sa istim zanosom pjevaju i plešu kao nekad davno njihovi djedovi i bake.
(M.G.)