Nagrada je dodijeljena hrvatskim razredima i projektima razmjene sa školama u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula), koji postoje već 20 godina. Voditeljica projekta je profesorica hrvatskoga jezika mr. Sabina Nagy, a direktorica škole mr. Karin Rojacz-Pichler, obadvije gradišćanske Hrvatice

Žiri za dodjelu kulturne nagrade »Mini-Metron jednoglasno je odlučio da će »Mini-Metron« za 2013. Dodijeliti Saveznoj gimnaziji Kurzwiese u Željenom; točnije hrvatskim razredima i projektima razmjene sa školama u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula), koji postoje već 20 godina.
Voditeljica projekta je profesorica hrvatskoga jezika, mr. Sabina Nagy, a direktorica škole mr. Karin Rojacz-Pichler (obadvije su gradišćanske Hrvatice).
„Hvatski razredi“ su oni gdje se hrvatski podučava kao 2. živi strani jezik, uz predmet „hrvatski“ se u određenim predmetima podučava dijelom i na hrvatskom. Hrvatski u svojim predmetima podučavaju Paula Horvath (Vulkaprodrštof), Betina Pressl (Cogrštof), Denis Eisele (Cindrof) i Klaudija Bajlić (Vincjet).
Niži razredi imaju institucionaliziranu razmjenu sa školama u Zagrebu (Ivan Merz) i Rijeci (Fran Ranković). Viši razredi imaju institucionaliziranu razmjenu sa školom u Puli (Dante Alighieri, talijanska srednja škola).
Gimnazija »Kurzwiese« podupire bilingvalizam. Imaju asistent-učiteljice: Andreu Abramović, Sonju Radoš (obadvije iz Hrvatske), a podučavat će opet i Andrea Lesković iz Pandrofa. Dugogodišnji direktor Gimnazije »Kurzwiese« bio je nekadašnji predsjednik HAK-a pok. dr. Tome Mühlgaszner.
Prvu nagradu »Mini-Metron« Hrvatski centar je 2008. ljeta dodijelio učenicima jezičnoga tečaja ŠKOLSKE SEKCIJE za ostvarene medijske projekte (jedna radio-emisija o rock-grupi Bruji i tri kratka filma na hrvatskom jeziku).
(www.hrvatskicentar.at)