Proslava u organizaciji Ujedinjenih hrvatskih klubova u NSW i Hrvatsko-australskog društvenog vijeća a u suradnji s Generalnim konzulatom RH u Sydneyju održana je u subotu u HD “Sydney” u Punchbowlu akademijom, a u nedjelju piknikom pri HK “Kralj Tomislav” u Edensor Parku

Ovogodišnja proslava Dana državnosti RH u Sydneyju, u organizaciji Ujedinjenih hrvatskih klubova u NSW i Hrvatsko-australskog društvenog vijeća a u suradnji s Generalnim konzulatom RH u Sydneyju, održana je 25. i 26. lipnja. U subotu u HD “Sydney” u Punchbowlu akademijom, a u nedjelju piknikom pri HK “Kralj Tomislav” u Edensor Parku.
U subotu je u HD “Sydney” organiziran domjenak za počasne goste iz australskog i hrvatskog javnog, društvenog i političkog života. Potom su gosti prisustvovali akademiji u velikoj društvenoj dvorani. Program je vodila Natali Zabek, učiteljica folklora pri HKUD “Braca Radić”, a počeo je intoniranjem australske i hrvatske nacionalne himne u izvedbi sastava “Sto na sat”. Voditeljica je pozdravila i predstavila počasne goste, kao i pokrovitelje večeri. Pozdravnu riječ u ime domaćina gostima je uputio Ivan Špehar, predsjednik HD “Sydney” u Punchbowlu. Uslijedili su govori Davida Clarkea u ime premijera NSW, te senatorice Concette Fierravanit – Wells, ministrice za međunarodnu suradnju.
U nastavku programa uslijedio je nastup Hrvatskog folklornog ansambla “Sydney”.
U ime hrvatskih katoličkih centara goste je pozdravio fra Robert Slišković, koji je nedavno stigao u Wollongong. Prisutnima se potom obratio Hrvoje Petrušić, gk RH u Sydneyju.
Folkloraši HFA “Sydney” izveli su još jednu točku s hrvatskim plesovima i slikali se za uspomenu s počasnim gostima. Za ples i veselje pobrinuli su se članovi sastava “Sto na sat”.
U nedjelju je, pri HK “Kralj Tomislav”, organiziran piknik. Servirao se besplatni ručak uz raznovrsna alkoholna i bezalkoholna pića, a bilo je i glazbe za ples. Sve u svemu, bila je to lijepa i uspješna proslava.

Tekst i fotografije: Franjo Harmat

       

Potpisi pod fotografije:

1-Generalni konzul RH Hrvoje Petrušić sa simpatičnim Hrvaticama
2-Obraćanje prisutnima gk Petrušića
3-Fra Robert Sliškovic pozdravlja goste
4-Voditeljica programa Natali Žabek
5-Nastup Hrvatskog folklornog ansamla “Sydney”
6-Stol s počasnim gostima
7-Predstavnici udruga i medija
8-Pozdravni govor Ivana Špehara, predsjednika HD “Sydney” Punchbowl