Novi broj donosi napise o ovogodišnjim Matičinim ljetnim programima: Sveučilišnoj školi hrvatskoga jezika, Ljetnoj školi hrvatskoga folklora, Stvaranju kazališta, Task Forceu, Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture i Hrvatskoj etnoriznici. Nadalje, u Matici se može čitati o susretu iseljenika u Dubrovniku, Danima iseljenika na Kvarneru, nastupu glazbenika Franca Ferrere Cvitanovića u Splitu

Sredinom rujna iz tiska je izašao dvobroj Matice za kolovoz i rujan. Novi broj donosi napise o ovogodišnjim Matičinim ljetnim programima: Sveučilišnoj školi hrvatskoga jezika, Ljetnoj školi hrvatskoga folklora, Stvaranju kazališta, Task Forceu, Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture i Hrvatskoj etnoriznici. Nadalje, u Matici možete čitati o susretu iseljenika u Dubrovniku, Danima iseljenika na Kvarneru, nastupu glazbenika Franca Ferrere Cvitanovića u Splitu…

Razgovori s iseljenicima i njihovim potomcima uvijek su puno više od priče o njihovu životu i djelovanju. U ovome broju govore Marlene Prischich, vlč. Nikola Čabraja i Matea Čubela. Svoju privrženost staroj domovini našijenci pokazuju i u svijetu, primjerice izložbom Povijest hrvatskoga iseljavanja u Argentini i izložbom fotografija hrvatske reporterke u Koprivnici, a manjinci, pomurski Hrvati otvaraju Hrvatski kulturno-prosvjetni zavod Stipan Blažetin u Serdahelu, Moližani organiziraju Večeru na našo u Mundimitru, Gradišćanci smotru folklora i sajam u Bratislavi.

Neke životne priče zauvijek su završile, pa se u časopisu prisjećamo Anđelka Tomasovića iz Australije i fra Berislava Ostojića i Irene Mažuranić iz Argentine.
Domovinske teme predvodi tristota obljetnica Alke, proslava 20. obljetnice Oluje i odlazak glazbene legende Arsena Dedića. Spomenimo i godišnji sastanak Središnjeg odbora HSK-a i 2. sjednicu Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH, te predstavljanje dvojezične čitanke hrvatske renesansne književnosti u HMI, priređivača dr.sc Vladimira Bubrina i dr. sc. Vinka Grubišića, The Glory and Fame/ Dike ter hvalen’ja.

Zanimljive sadržaje obrađuju i kolumne Globalna Hrvatska Vesne Kukavice, (S)kretanja Šimuna Šite Ćorića, Naši gradovi Zvonka Ranogajca, Povijesne obljetnice Željka Holjevca, Govorimo hrvatski Sanje Vulić i Hrvatske časne sestre u inozemstvu Joze Župića. Maticu, koju uređuje Hrvoje Salopek, možete čitati i na portalu Hrvatske matice iseljenika.

Tekst: Diana Šimurina Šoufek

Sadržaj
Godišnji sastanak Središnjeg odbora HSK-a
Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH
Dani iseljenika na Kvarneru
Proslavljena 20. obljetnica Oluje
Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture
18 Ljetna škola hrvatskoga folklora
Otok Vis: TASK FORCE
Stvaranje kazališta na Školjiću
Mala škola hrvatskoga jezika i kulture
Hrvatska etnoriznica održana na Braču
Na Udbini proslavljen Dan hrvatskih mučenika
Ususret 24. konvenciji HBZ-a
Mađarska: U Serdahelu utemeljen Hrvatski prosvjetno-kulturni zavod
Subotica: Žetvena svečanost Dužijanca
Sinj: Održana tristota Alka
In memoriam: Anđelko Tomasović
Cordoba (Argentina): Izložba o hrvatskom iseljeništvu
Münchenska Hrvatica dr. Marlene Prischich
Petrovaradin: Obljetnica marijanskog svetišta u Tekijama
Nekrolog: Arsen Dedić
Australija: Razgovor s vlč. Nikolom Čabrajom
Matičin vremeplov
Koprivnica: Foto-izložba Smiljke Pavlović iz Njemačke
Novi Vinodolski: ‘Okolororno’
Mlada hrvatska Amerikanka Matea Čubela
Kvalifikacije za EP u nogometu

Kolumne
Globalna Hrvatska (Vesna Kukavica)
(S)kretanja (Šimun Šito Ćorić)
Naši gradovi (Zvonko Ranogajec)
Povijesne obljetnice (Željko Holjevac)
Hrvatske časne sestre u inozemstvu (Jozo Župić)
Govorimo hrvatski (Sanja Vulić)
68 Hrvatska iz zraka (Davor Rostuhar)