Za obje izložbe, u Worpswedeu i u Dortmundu, Ankičine slike odabrane su preko natječaja

Slikarica Ankica Karačić u tijeku travnja 2017. izlaže u dvije galerije, u Worpswedeu i u Dortmundu. Imati otvorenje dvije različite izložbe, dva dana zaredom, u dva različita grada, sigurno je posebno iskustvo kojeg imaju samo rijetki umjetnici. Za obje izložbe Ankičine slike odabrane su preko natječaja.

Prvog travnja bilo je otvorenje zajedničke izložbe članova Udruženja likovnih umjetnika Ruhrgebit u Umjetničkom centru Alte Molkerei, u galeriji ART99 u kojoj se tradicionalno priređuju izložbe suvremene umjetnosti. U najavi izložbe u Worpswedeu naglašeno je kako se ne može znati kakva je budućnost umjetničkog djela, koje nastaju u sadašnjem trenutku. Međutim, upravo u galerijama Worpswedea, kroz dvadeseto stoljeće izlagana su djela umjetnika koji su poslije postali priznati u cijelom svijetu.

Za ovu izložbu, naslovljenu Umjetnost u dijalogu, odabrana je Ankičina slika iz ciklusa Moj životni put, prvi put izloženog 2015. u Lünenu pod nazivom ODER NICHT.

Na oba otvorenja Ankica Karačić stigla je zajedno sa suprugom, također umjetnikom, kiparom Antom Karačićem. Zajedno su se rado odazvali na razgovor.

Serija slika ODER NICHT, u ulju, naslikanih skoro u prirodnoj visini autorice, predstavlja autoricu na njenom životnom putu. Cijeli ciklus je impresivan, izaziva pozornost i razmišljanje.

Ciklus sadrži 12 slika. To je moj život. Slike su bile postavljene na izložbi u Lünenu, Berlinu i Rimu 2016. godine. Šest slika je u bojama, a šest ih je crno -bijelih.

Zanimljivo je kako je prvu izložbu slika ODER NICHT, postavljenu u galeriji u Lünenu, Ankica Karačić, zajedno sa suprugom predstavila kao instalaciju. Ante Karačić je pokraj svake Ankičine slika postavio po jednu svoju skulpturu.

Ovaj ciklus slika od prvoga je dana izazvao veliko zanimanje posjetitelja i poznavatelja umjetnosti.

Druga izložba svečano je otvorena drugog travnja, u BIG gallery u Dortmundu. Izložba pod nazivom “kleinkariert” obuhvaća slike, grafike, fotografije i skulpture. Slike Ankice Karačić su putem natječaja sedmi put zaredom odabrane za ovu veliku i značajnu izložbu na kojoj izlažu umjetnici iz cijele oblasti oko Dortmunda.

Što se krije iza naziva “kleinkariert”, pojasnila je Ankica Karačić, čija slika, izrađena u miješanoj tehnici, zapravo je fantastičan umjetnički prikaz jedne osobnosti.
(uvihoruvremena.com)