Na misionarev stoti rođendan, nakon mise, predstavljanje je dokumentarnog filma „Tamo gdje palme cvatu” novinarke Ljiljane Bunjevac – Filipović u produkciji HRT-a te knjige Ivana Jurića „Pisma o. Ante Gabrića rodbini u Metkoviću”

Na 100. rođendan isusovca p. Ante Gabrića, dugogodišnjeg hrvatskog misionara u Indiji, 28. veljače u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola na zagrebačkom Kaptolu, sjednicom koju u 11 sati otvara zagrebački nadbiskup kardinal Josip Boznić, službeno se otvara biskupijski postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića, SJ. Svečanu misu u 19 sati u bazilici Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj 31 u Zagrebu predvodit će kardinal Bozanić.
Nakon mise predstavljanje je dokumentarnog filma „Tamo gdje palme cvatu” novinarke Ljiljane Bunjevac – Filipović u produkciji HRT te knjige Ivana Jurića „Pisma o. Ante Gabrića rodbini u Metkoviću”.
P. Ante Gabrić (Metković, 28. veljače 1915. – Kalkuta, Indija, 20. listopada 1988.) rodio se u kršćanskoj obitelji kao osmo dijete. Primljen je u Isusovačko sjemenište u Travniku 1926., gdje je maturirao 1933. Iste godine primljen je u isusovački novincijat. Položio je isusovačke redovničke zavjete i studirao filozofiju u Italiji.
Krajem 1938. otišao je kao misionar u Indiju. Godinu dana učio je engleski i bengalski jezik. U misiji Boshonti zaređen je za svećenika 1943. Posvećuje se misionarskom radu među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Pomaže ljudima u bijedi. Organizirao rižinu banku te na taj način oslobađao siromahe od lihvara. Osnivao je male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice. Za udovice hindusa, koje su prognane iz društva, osnovao je dom, a djecu smješta u sirotišta. Pomaže u gradnji koliba, nasipa i putova. Organizirao je prehranu školske djece. Talentiranu djecu slao je na dodatno školovanje. Osnovao je misijsku postaju „Maria Polli” u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama.
Osnovna škola u Kumrokhaliu danas nosi ime “Father Ante Gabrić”. U svome misijskome i pastoralnom radu surađivao je s Majkom Terezom.
Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti. Pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji „Maria Polli”, s grudom zemlje iz rodnoga kraja i bočicom vode iz Jadranskoga mora.
(IKA)

VIDEO