Manifestacija nastoji pjesničkom riječju okupiti nacionalne manjine Hrvatske, a inicijator cijeloga projekta je predsjednik KLD-a Rešetari Ivan De Villa

U Rešetarima se 12. svibnja u organizaciji KLD Rešetari održalo XII. rešetaračko proljeće. Manifestacija nastoji pjesničkom riječju okupiti nacionalne manjine Hrvatske, od kojih se svake godine dominira jedna, kao i članove KLD-a Rešetari. Ove godine predstavila se talijanska nacionalna manjina, a generalni pokrovitelj manifestacije bio je dr.sc. Furio Radin, predsjednik Unije Talijana RH i potpredsjednik Hrvatskog sabora. Supokrovitelji su bili Veleposlanstvo Talijanske Republike i Općina Rešetari.
XII. Rešetaračko proljeće započelo je prijemom kod načelnika Općine Zlatka Age. Prisustvovali su mu predstavnici nacionalnih manjina, ravnatelj osnovne škole, organizator te pokrovitelj. Nastavilo se u prostoru KLD-a Rešetari i to otvaranjem izložbe slika, nagrađivanih likovnih radova Talijana iz Istre. Mješoviti zbor iz Momjana pod vodstvom Lore Pavletić tom je prigodom izveo nekoliko talijanskih pjesama, a Furio Radin je potom otvorio izložbu. Program se nastavio u prostoru Tvornica kože Psunj koja je ove godine bila i glavni donator. Inicijator cijeloga projekta je Ivan De Villa, predsjednik KLD-a Rešetari. Prisutnima se obratio načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, kao i pokrovitelj dr.sc. Furio Radin.
Predstavili su se pjesnici talijanske, makedonske, albanske, slovenske i češke manjine a pridružili su im se i pjesnici, članovi KLD Rešetari. Pratili su ih glazbeni nastupi talijanskog mješovitog zbora Coro misto deli Comunita iz Momjana te pjevačke skupine Slavča iz Nove Gradiške. Svojim plesnim umijećem na glazbenu podlogu poznate talijanske etno-pjesme Tarantella Calabrese Paula Puđak oduševila je prisutne. Događaj je live streamom prenosio Web Radio Nova Gradiška. Program su vodile Snježana Josipović i autorica teksta Lidija Puđak.