U konkurenciji devet dugometražnih naslova, međunarodni žiri mu je dodijelio Grand Prix na međunarodnom festivalu War on Screen u Châlons-en-Champagne

Nakon sjajnih rezultata u domaćim kinima, film ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića niže nove uspjehe na međunarodnoj filmskoj sceni. Najnovije priznanje stiže iz Francuske i to Grand Prix na međunarodnom festivalu War on Screen u Châlons-en-Champagne.
U konkurenciji od devet dugometražnih naslova, među kojima je bio i višestruko nagrađivani mađarski film ‘Saulov sin’ Lászla Nemesa, međunarodni žiri kojim je predsjedavao renomirani englesko-francuski redatelj Roland Joffe (nagrađivani filmovi ‘Polja smrti’, ‘Misija’) ‘Zvizdan’ je proglasio najboljim. Riječ je o glavnoj nagradi inače prvog međunarodnog festivala posvećenog temi rata i konflikta, javlja slobodnadalmacija.hr.
Grand Prix spomenutog festivala dvanaesta je nagrada u nizu priznanja koje je proteklih mjeseci osvojio ‘Zvizdan’. Festivalski život filma trenutno je u punom zamahu – nakon što je bio prikazan na 15 festivala, uz sjajne reakcije publike, struke i kritike, slijedi niz od zasada više od 30 potvrđenih festivala na kojima će se ‘Zvizdan’ predstaviti u idućim mjesecima.
Nakon što je u četvrtak, 1. listopada otvorio festival LET’S CEE Film Festival u Beču te premijerno predstavljen publici u Austriji, 3. listopada je održana izuzetno uspješna talijanska premijera filma na međunarodnom festivalu u Ferrari uz unaprijed rasprodane projekcije. U isto vrijeme film je predstavljen i na najutjecajnijem filmskom festivalu u Istočnoj Aziji, Busan Film Festivalu u Južnoj Koreji. Također, ‘Zvizdan’ paralelno gostuje i na Međunarodnom festivalu u Riju u Brazilu te na Haifa Film Festivalu u Izraelu, piše slobodnadalmacija.hr.
Sjajan prijem kod publike ‘Zvizdan’ ima i na domaćem terenu – u prvom vikendu prikazivanja pogledalo ga je 12 019 posjetitelja te je time bio najgledaniji film proteklog vikenda u hrvatskim kinima i uz Box Office rezultate ostvario treće najuspješnije kino otvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja, nakon filmova ‘Svećenikova djeca’ Vinka Brešana i ‘Šegrt Hlapić’ Silvija Petranovića. U prvih sedam dana prikazivanja, ‘Zvizdan’ je pogledalo 16 929 posjetitelja.
(Net.hr)