Na monografiji se radilo skoro tri godine, a obuhvaćeni su događaji iz povijesti, koji su dijelom preuzeti iz prethodne, koja je bila tiskana 1972. godine, te događanja u zadnjih dvadeset godina, s tekstovima koji su prvi put objavljeni

Iz tiska je izašla monografija “Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice 809-2009-Kotor”. Radi se o kapitalnom djelu, tiskanom na 284 stranice s brojnim fotografijama.
Na monografiji se radilo skoro tri godine, a obuhvaćeni su događaji iz povijesti, koji su dijelom preuzeti iz prethodne, koja je bila tiskana 1972. godine, te događanja u zadnjih dvadeset godina, s tekstovima koji su prvi put objavljeni- kazao je viceadmiral Bokeljske mornarice Ilija Radović.
Posebno su obrađena putovanja – izlasci Bokeljske mornarice 809 – Kotor, izvan Kotora, što je poseban kuriozitet, jer je poznato da je Mornarica prvi put izašla iz Kotora 1908. godine u Beč na proslavu 60 godina vladavine cara Franje Josipa. Nakon toga, tek 10. rujna 1972. godine u Podgoru na proslavi Dana JRM, pomorstva i riječnog brodarstva, kada je primila Orden zasluga za narod sa zlatnim vijencem. Mornarica je od 2001. do 2013. gostovala 16 puta u Italiji, Hrvatskoj i Srbiji.
Novom monografijom posebno je obrađena proslava XII stoljeća Bokeljske mornarice- 2009. god., kada je proslavljeno 1200 godina postojanja u kontinuitetu. Na kraju izdanja objavljen je spisak ordena, koje je Mornarica dobila za svoje aktivnosti na očuvanju povijesti i tradicije.
Tiskanje monografije pomogli su Općina Kotor, Općina Tivat i Ministarstvo kulture, sporta i medija Crne Gore.
(Radio Dux)