Posebna pozornost bit će posvećena njegovoj djelatnosti vezanoj uz hrvatski narod koji živi izvan Hrvatske te Sekciji Društva hrvatskih književnika i Hrvatskoga centra PEN-a za proučavanje književnosti u hrvatskome iseljeništvu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u srijedu, 24. svibnja u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice (http://www.nsk.hr/zbirka-inozemne-croatice/), dvadesetu iz ciklusa tribina. Voditeljica tribine je dr. sc. Željka Lovrenčić, a gost književnik Stjepan Šešelj.

Na tribini će se govoriti o književnome i uredničkome radu Stjepana Šešelja, tjedniku Hrvatsko slovo, prijevodima njegovih djela na strane jezike, Neretvanskim književnim, znanstvenim i kulturnim susretima koje je pokrenuo 2005. godine i dr.

Posebna pozornost bit će posvećena njegovoj djelatnosti vezanoj uz hrvatski narod koji živi izvan Hrvatske te Sekciji Društva hrvatskih književnika i Hrvatskoga centra PEN-a za proučavanje književnosti u hrvatskome iseljeništvu.

Stjepan Šešelj suvremeni je hrvatski književnik. Piše pjesme, drame (za radio, kazalište i televiziju) te prozne tekstove (romane, putopise, književne i likovne prikaze, osvrte na hrvatske kulturne, društvene i političke događaje i pojave i dr.)..

Glavni je urednik tjednika za kulturu Hrvatsko slovo, koji izlazi od 28. travnja 1995. godine. Hrvatsko slovo najdugovječniji je hrvatski kulturni tjednik nakon Vienca Augusta Šenoe.

Pjesme, drame i putopisi nalaze mu se u više antologija, pregleda i panorama hrvatskoga pjesničkog, proznoga i dramskoga stvaralaštva. Njegova su djela prevedena na njemački, španjolski, engleski, švedski i bugarski jezik.

Od početka svojega književnog i javnoga djelovanja posebnu pozornost posvećuje hrvatskomu narodu koji živi izvan Hrvatske. Godine 1988. pokreće, a 1989. utemeljuje Sekciju Društva hrvatskih književnika i Hrvatskoga centra PEN-a za proučavanje književnosti u hrvatskome iseljeništvu, kojoj je predsjednik i urednik niza Prinosi za povijest književnosti u Hrvata te književnoga časopisa Korabljica.
(NSK)