Jubilarni, međunarodni festival hrvatskih kulturnih društava, u organizaciji KUD-a Tanac i Kulturne četvrti Zsolnay, ove se godine održao u Šiklošu, Pečuhu, Dušnoku i Salanti

Jubilarni, 20. međunarodni festival hrvatskih kulturnih društava, u organizaciji KUD-a Tanac i Kulturne četvrti Zsolnay, ove se godine održao od 22. do 24. rujna u Šiklošu, Pečuhu, Dušnoku i Salanti.
Na dvadesetom, jubilarnom festivalu putem poziva sudjelovali su: KUD Gorjanac – Gorjani (HR); KUD Kupljenovo – Kupljenovo (HR); HKUD Lindžo – Neum (BiH); HKUD Osijek – Osijek (HR); Pačići (Tanacov podmladak) – Pečuh (HU); FA Brod – Slavonski Brod (HR); KUD Tanac – Pečuh (HU); Žejanski zvončari (HR), KUD Sarvaš – Sarvaš (HR).
Prvi dan Festivala, 22. rujna, odvijao se u Šiklošu uz potporu tamošnje Hrvatske samouprave. Nakon mimohoda gradskim ulicama, u 19 sati slijedio je gala program na kojem su sudjelovala dva KUD-a: HKUD Lindžo iz Neuma (Bosna i Hercegovina) i KUD Kupljenovo (Hrvatska). Nakon njihova nastupu slijedila je ‘plesačnica’ u Domu kulture Ferenc Őrsi.
Drugi dan Festivala, 23. rujna, odvijao se u Pečuhu. Nakon 15-minutne svirke (gajdaški i tamburaški koncert) na glavnome pečuškom trgu, i mimohoda gradskim ulicama, uz kratko predstavljanje sudionika Festivala, s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Gimnazije „Lajos Nagy” započela je gala večer na kojoj su se predstavili svi sudionici Festivala, a potom zajednička vesela ‘plesačnica’ do kasnih sati. Nazočne su uime organizatora pozdravili Vesna Velin i József Szávai, a obratila im se prigodnim riječima i generalna konzulica Vesna Haluga. Snažno je zvučala zajednička pjesma „Dobro došli, dobri ljudi“ koju su skupa otpjevali svi sudionici Festivala, njih tristotinjak.
Treći dan festivala, 24. rujna, protekao je u znaku gostovanja u Salanti i Dušnoku. U Dušnoku su uz potporu tamošnje Hrvatske samouprave, nastupili domaćini, dušnočki KUD Biser i gosti Festivala, KUD Kupljenovo. U Salanti su uz potporu tamošnje Hrvatske samouprave nastupili KUD Gorjanac iz Gorjana i HKUD Lindžo iz Neuma.

Fotogalerija

Tekst: Branka Pavić Blažetin