Hrvatska matica iseljenika – podružnica Pula i Sveučilište Jurja Dobrile – Pula organizatori su predavanja dr. Pavune koji od 1986. radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike

Hrvatska matica iseljenika – podružnica Pula i Sveučilište Jurja Dobrile – Pula organiziraju u ponedjeljak, 19. siječnja dva predavanja dr. Pavune; predavanje za studente SVEMIR-ZNANOST-ČOVJEK (FET, Preradovićeva 1 ,u 12.30 sati) i predavanje za građanstvo SVEMIR-ČOVJEK-SVIJEST I LJUBAV: KAKO PREŽIVJETI?!: (Dom hrvatskih branitelja, Leharova 1, u 19,00 sati). (www.croatia.ch)

Davor Pavuna rođen je u Koprivnici 1952. Maturirao je u V. gimnaziji u Zagrebu 1970., a diplomirao eksperimentalnu fiziku na PMF-u u Zagrebu 1977. godine. Postao je doktor znanosti u Cambridgeu 1982. godine iz područja fizike kondenzirane materije. U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Grenobleu boravio je tri godine. Jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike. Objavio je preko 150 znanstvenih radova i udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku. Održao je stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Radi na projektu na sinkrotronu u američkoj državi Wisconsin, što je zajednički projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Savjetnik je poduzećima u nekoliko država. Kao savjetnika na području energetike ga je angažirao američki predsjednik Barack Obama. Jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005. U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu, 2006. godine. Američki ministar energetike Steven Chu imenovao ga je recenzentom projekta iz područja energetike.

Predavanje Davora Pavune