Hrvatski veleposlanik Gordan Bakota i voditelj Konzularnoga odjela RH u Beču, ministar savjetnik Branimir Lončar najbolji su „ diplomatski dvojac“ do sada u Austriji. Pohvalu gostima uputio je i glavni urednik Hrvatskih novina i kustos u Centru Petar Tyran, koji je vodio razgovor

Prema ocjenama brojnih pojedinaca, te predstavnika hrvatskih i austrijskih udruga, organizacija i institucija, izrečenim 8. travnja u Hrvatskom centru u Beču, dvojica vrsnih hrvatskih diplomata u Austriji, koji su pri kraju svojih četverogodišnjih mandata, hrvatski veleposlanik Gordan Bakota i voditelj Konzularnoga odjela RH u Beču, ministar savjetnik Branimir Lončar najbolji su„ diplomatski dvojac“ do sada u Austriji. Pohvalu gostima »Razgovora u Centru«, koji organiziraju Hrvatski centar u suradnji s HKD-om Napredak Beč, uputio je u ime gradišćanskih Hrvata, glavni urednik Hrvatskih novina i kustos u Centru Petar Tyran, koji je vodio razgovor.
-Bila mi je čast i izazov biti veleposlanikom RH u Austriji jer Beč u hrvatskoj diplomaciji spada među najvažnija odredišta, rekao je diplomirani pravnik Bakota, i naglasio, da mu je Beč nakon Turske bio „najintenzivniji mandat“. Govorio je i o novoj dimenziji diplomaci­je kao servisu hrvatskih građana u inozemstvu te gospodarskoj diplomaciji koja je dobila na važnosti. Posebno mu je bilo, i drago i važno, da je nedavno odlikovan hrvatskom kulturnom nagradom Hrvat­skoga centra »Metron«.
Za mnoge u brojnoj publici nepoznatu osobnu priču uspješnoga poduzetnika – povratnika iz Novog Zelanda ispričao je Brane Lončar, koji je već 22 godine u diplomaciji.
-Diplomaciju nisam tražio, ona je našla mene u vrijeme potrage za visokoobrazovanim kadrovima i istakao je i kako je Novi Zeland priznao Hrvatsku među prvima. Napomenuo je kako su brojna prijateljstva sklopljena za vrijeme mandata u Austriji potvrda da će mu Beč ostati u nezaboravnom sjećanju.
(hrvatskenovine.at)