Svečanim euharistijskim slavljem početkom kolovoza 2017., proslavljena je Dužijanca u Đurđinu.

Svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju, 6. kolovoza 2017., proslavljena je Dužijanca u Đurđinu. Nositelji ovogodišnje zahvale Bogu za žetvu i novi kruh bili su bandaš Damir Milodanović, bandašica Nevena Orčić, mali bandaš Andrej Orčić te mala bandašica Dunja Milanković. U crkvi sv. Josipa Radnika misu je predvodio svećenik iz Hrvatske, vlč. Ivan Benaković uz koncelebraciju župnika crkve sv. Rok iz Subotice i predsjednika Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca mons. dr. Andriju Anišića, žedničkog župnika crkve sv. Marka Evanđelista vlč. Željka Šipeka i svećenika domaćina vlč. Dražena Dulića. Misno slavlje uzveličao je Katedralni zbor Albe Vidaković.
U večernjim satima tradicionalno je priređena akademija, koja je ove godine upriličena kao književna večer. Ovom prigodom predstavljena je knjiga o Đurđinčaninu ocu Gerardu Tomi Stantiću Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike (ulomci iz pisane riječi o. Gerarda Tome Stantića). Nakon akademije, uslijedilo je Bandašicino kolo.

S obzirom na to da se Dužijanca u Đurđinu poklopila s blagdanom Preobraženja Gospodinova, vlč. Benaković propovijed je temeljio na tumačenju blagdana, ali i značenju Dužijance.
„Isus Krist, unatoč tomu što je Bog, dolazi na zemlju i transformira svoj lik, preobražava ga i postaje sluga. Upisuje u genetski kod čovjeka osnovnu i temeljnu odrednicu življenja njegovoga kršćanstva – življenje ljubavi prema bratu bližnjemu i u kojemu smo pozvani prepoznati lice Božje“, rekao je vlč. Benaković.
Upitavši vjernike zašto slave Dužijancu i zahvaljuju li Bogu samo na materijalnim dobrima, vlč. Benaković napomenuo je da je Dužijanca prvenstveno zahvala Bogu za mogućnost rada.
„Danas slavimo to što s koljena na koljeno, s generacije na generaciju možemo obrađivati našu zemlju. Što će s koljena na koljeno moći to činiti i moj sin. Zato što Bog to želi, jer Bog to podupire. Jer on želi da se ljudi ostvaruju preko rada i preko djela svojih ruku“, rekao je vlč. Benaković.
Na književnoj večeri uoči Dužijance predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović dr. sc. Ivica Ivanković Radak, vicepostulator u kauzi o. Gerarda o. Mato Miloš i urednica knjige Katarina Čeliković predstavili su knjigu o ocu Gerardu. Vjeroučiteljica Verica Dulić je s djecom pripremila dvije pjesme koje su izveli uz pratnju tamburaša.
U knjizi Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike sabrani su tekstovi koje je o. Ante Stantić, dugogodišnji vicepostulator kauze sl. Božjeg o. Gerarda Tome Stantića, objavljivao u katoličkom mjesečniku Zvonik od ožujka 1996. do ožujka 2003. godine. Kako je o. Miloš rekao, o. Stantić je napravio „prvo teško oranje preko spisa o. Tome Stantića“ kako bi čitateljima približio njegovu duhovnost.
duzijanca u djurdjinu sl.4Svih 20 svezaka koje je o. Stantić prikupio odneseni su u Rim, gdje ih sada teolozi obrađuju kako bi o. Tomo Stantić mogao jednoga dana biti proglašen blaženim i svetim. U vezi s tim, o. Miloš je pozvao sve da žarko mole o. Gerarda, da mole za čudo, jer to Crkva traži kako bi se pokazala njegova moć i da bi na koncu bio proglašen svetim. Istaknuo je i jedan slučaj ozdravljenja koji je predao Kongregaciji, gdje, kako kaže, medicina nije pomogla, već o. Tomo Stantić.
„Jednom djetetu dok je još bilo u maminom stomaku je uočen tumor na mozgu. Majka nije htjela pobaciti, nego su žarko počeli moliti o. Tomu Stantića. Kada je u osmom mjesecu otišla na pregled, na mozgu je od tumora ostao samo ožiljak, a naposljetku je dijete rođeno zdravo i sada ima već pet godina“, ispričao je o. Miloš.
Ove godine o. Miloš je prigodom posjeta Kongregaciji primio puno pohvala o o. Tomi Stantiću te je poručio Đurđinčanima da se ponose svojim sinom. Napomenuo je i da je o. Stantić također bio iz Đurđina te da je i on vrijedan dike.
„U Rimu su mi rekli da mi ne znamo koga imamo. Rekli su mi da o. Tomo Stantić nije bio običan redovnik, nego da je bio mistik. Stoga bih vama Đurđinčanima rekao: ponosite se svojim sinom! Dičite se! Iz kojega naroda je izišao tako veliki sin kao o. Tomo Stantić? Isto tako se ponosite i o. Antom Stantićem koji je bio veliki i učeni čovjek. Čovjek koji je do konca svojega života radio na prikupljanju građe o o. Tomi Stantiću.“
Urednica knjige Katarina Čeliković ukratko je predstavila sadržaj svih pet poglavlja knjige.
„Duhovna škola oca Gerarda je naziv prvog poglavlja, u kojemu on govori o Isusu Kristu, o malom Isusu, o Duhu Svetom, Presvetom Trojstvu, Božjem utjelovljenju, trpljenju i o drvu križa“, rekla je Čeliković.
U drugom poglavlju, Bogoslovne kreposti, kako je istaknula Čeliković, o. Gerard piše o sakramentima, o vjeri, ufanju, ljubavi, savjesti, ispovijedi o bolesnicima o euharistiji.
„U trećem poglavlju govori o molitvi, odnosno meditaciji, mistici i kontemplaciji. Za molitvu kaže da je ona skladište puno hrane, odijela, lijeka i oružja. O. Stantić u četvrtom poglavlju predstavlja glavne uzore o. Gerarda, a to su Blažena Djevica Marija, sv. Josip, sv. Terezija Avilska, sv. Ivan od Križa i sv. Mala Terezija. Knjiga završava petim poglavljem pod naslovom Iz života oca Gerarda. Ovdje se govori o njegovom životu i djelovanju u višenacionalnoj zajednici, o njegovoj apostolskoj djelatnosti u Somboru, o njemu kao navjestitelju Božje riječi, o pučkom propovjedniku, o spisateljskom djelovanju oca Gerarda, o širenju pobožnosti malog Isusa, o ekumenizmu koje je već u svoje vrijeme širio te o svjedočanstvima o životu oca Gerarda i o ocu Gerardu i komunizmu“, izdvojila je urednica knjige.
„Gerard, sin bačke ravnice kroz ove tematske cjeline svakom čitatelju postat će veoma blizak jer njegove riječi nisu velike, komplicirane i teške, nego slikovito, vrlo zanimljivo i jednostavno govori velike istine naše vjere“, zaključila je i napomenula da ova knjiga nudi odgovor na pitanje tko je i kakav bio otac Gerarad. Ona je naglasila i da vjernik laik može lako zaključiti da je otac Gerad veliki dar Katoličkoj Crkvi u Bačkoj i dar kojim bi jedni druge trebali odgovorno darivati, rekla je citirajući o. Gerarada, jer „ljubav nema stanice, ljubav nema granice“.
Knjiga Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike (ulomci iz pisane riječi o. Gerarda Tome Stantića) objavljena je u sunakladi Katoličkog društva Ivan Antunović i Karmelskih izdanja iz Zagreba.

Izvor: Hrvatska riječ, Subotica