Organizator ovogodišnje „Dužijance” je Udruženje bunjevačkih Hrvata, predsjednik Organizacijskog odbora je mons. dr Andrija Anišić a direktor Marinko Piuković.

Dužijanca je svetkovina završetka žetve, koja se u Subotici slavi više od 100 godina. Ona je izraz vjere i kulture, svojevrstan spoj molitve i zahvale, običaja i kulturnih vrijednosti. Ona ima svoj izvorni oblik koji označava završetak sretno obavljenog posla, risa na njivi, gdje je bandaš glavni nosilac posla u žetvi koji se završava u veselju. Kad je kosidba bila gotova i ris završen, mlađa, spretnija risaruša bi na njivi isplela vijenac od žita bandašu koji mu je stavljen na šešir.
Nakon završenog posla na njivi, svi risari na čelu s bandašom došli bi na salaš gdje bi ih gazda i gazdarica dočekali. Bandaš bi skinuo vijenac sa šešira koji simbolizira krunu završenog posla i dao ga domaćinu uz riječi: „Fala Bogu, ris je gotov“. Na simbolični način, zahvalu za završeni posao žetve, svećenik Blaško Rajić obiteljsku Dužijancu uvodi u crkvu i od 1911. godine bandaški par obavlja časnu dužnost u crkvenim obredima sve do danas.
Običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a osobito na rodu pšenice, oblikovan je u svečanu, dostojanstvenu priredbu koja plijeni i zrači ljepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i dubokom religioznošću. Kada je 1993. godine Dužijanci dan sasvim novi oblik i jedinstveni sadržaj, na nivou grada, spajanjem tzv. gradske i tzv. crkvene Dužijance, ona postaje duhovno-religiozna i kulturno-stvaralačka manifestacija.
(www.subotica.rsProgram

  

Program „Dužijance” 2016., u organizaciji udruženja bunjevačkih Hrvata, bogat je različitim kulturnim i umjetničkim manifestacijama, smotrama folklora i proslavama u čast blagoslova žita od ovogodišnjeg roda.
Obilježavanje „Dužijance” je već počelo, glagoslovom žita, krajem travnja, kada je održana sveta misa u crkvi Svetog Josipa radnika, u Đurđinu, a kasnije je održana i procesija, od crkve do njive. Tijekom lipnja će biti preskakanje vatre na Svetog Ivana, u Đurđinu, a 30. lipnja, u svečanoj Vijećnici Gradske kuće bit će održan koncert Subotičkog tamburaškog orkestra.
Početkom srpnja planiran je izlet i etno radionica Djeca u „Dužijanci” i dječja zahvala Bogu za žetvu, otvaranje izložbe na temu „Bunjevačko momačko kolo i Dužijanca”, u Suvenirnici Gradske kuće, otvaranje 31. saziva „Prve kolonije naive u tehnici slame” HKPD-a „Matija Gubec” iz Tavankuta.
Natjecanje risara u Đurđinu je 9. srpnja, a idući dan „Dužijanca” je u Žedniku. Bit će održan još veliki broj izložaba i drugih manifestacija, do centralne proslave ovogodišnje „Dužijance”, na centralnom gradskom trgu, uz svečane povorke kroz grad i predaju kruha od novog žita, novom gradonačelniku, koji će do tada biti imenovan, nakon što su bili održani izbori.
Organizator ovogodišnje „Dužijance” je Udruženje bunjevačkih Hrvata, predsjednik Organizacijskog odbora je mons. dr Andrija Anišić a direktor Marinko Piuković.
(www.subotickenovine.rs)