U Gradišću je 35 župa otvorilo vrata, među njima i Čajta – kao jedina hrvatska. U Salzburgu je KUD Vilim Cecelja nastupio u crkvi Sv. Mihaela, a zagrebački zbor Cantores sancti Marci i orguljaš Pavao Mašić predstavili su se programom “Kroz crkvenu godinu” u crkvi Sv. Andrije

Po deveti put su 10. lipnja navečer i u noći katoličke i protestantske župe pozvale na Dugu noć crkava. U Gradišću je 35 župa otvorilo vrata, među njima i Čajta – kao jedina hrvatska. Više od 100 ljudi je sudjelovalo u šarolikom programu u čijem centru bila statua Putujuće Celjanske Marije.
U Čajti je župnik Branko Kornfeind služio misu, koju su marijanskim koncertom završili članovi tamošnje folklorne grupe Stalnost. Slijedila je procesija sa svijećama u kojoj su nosili statuu Putujuće Celjanske Marije, koja od prošloga kolovoza gostuje u župi. Kornfeind je zadovoljan programom i odzivom ljudi. Dugu noć crkava u Čajti završili su oko ponoći. Lani su priredili Dugu noć crkava u tri susjedski fara, i to u Čajti, Čembi i Vincjetu.
U župi Čajta su do konca kolovoza u tijeku hodočašća Putujućoj Celjanskoj Mariji. Od 26. do 28. kolovoza bit će Hrvatsko hodočašće u Celje, gdje će predati statuu.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Austrijski i domovinski Hrvati nastupili u Salzburgu
Na ovogodišnjoj manifestaciji Lange Nacht der Kirchen u petak, 10. lipnja KUD Vilim Cecelja nastupio je u crkvi Sv. Mihaela u Salzburgu. S njima je bio i trajni đakon Hrvatske katoličke župe Blaženog Alojzija Stepinca www.hkz-salzburg.net u Salzburgu Tihomir (Tiho) Paušić.
U crkvi Sv. Andrije (St. Andrä) na Mirabellplatzu u večernjim satima predstavio se i oratorijski zbor crkve Sv. Marka Cantores sancti Marci koji djeluje u Zagrebu. Zbor i orguljaš Pavao Mašić predstavili su se programom “Kroz crkvenu godinu”.
Inače, u cijeloj Austriji bilo je otvoreno oko 800 crkava koje je posjetilo oko 330 tisuća posjetitelja. Noć se održava se od 2005. godine.
(Fenix Magazin)