Glazbenici ansambla „Dubrovački kavaljeri“ iz Beča rado su se odazvali pozivu, te svojom pjesmom obradovali brojne Puljane i pridonijeli humanitarnom projektu „Volim Istru“

Volim Istru“, kulturna je manifestacija u obliku humanitarnog koncerta koja je započela svojim izvođenjem prije pet godina. Održava se jednom godišnje u prosincu. Inicijatori su Tatjana i Zoran Tomaić, brat i sestra kroz udrugu „Hitan slučaj“ , uz podršku Županije, Caritasa i brojnih sponzora, a cilj je promicati zavičajnu kulturu te dobivenim sredstvima darivati one najpotrebitije u predbožićnom vremenu.
Ovogodišnji koncert je održan 7. prosinca u pulskoj dvorani sportova „Mate Parlov“. Kroz program od tri puna sata više od tisuću ljudi zdušno je pratilo sve izvođače.
Ove godine, po prvi put, organizatori su se obratili i Ani Bedrini, voditeljici pulske podružnice HMI za sudjelovanje. Glazbenici ansambla „Dubrovački kavaljeri“ iz Beča rado su se odazvali pozivu, te svojom pjesmom obradovali brojne Puljane i pridonijeli humanitarnom projektu „Volim Istru“. Izveli su već prilično poznatu skladbu njihova člana Josipa Čenića „Jedna je Hrvatska“, a talijansku kanconu „Mama“ posvetili su svim majkama. Kao treću izveli su dubrovačku narodnu „Naranča“, koju je publika cijelo vrijeme izvedbe pratila pljeskom.
Upečatljivi nastup bio je onaj Mirka Cetinskog koji je za ovu priliku, na zadovoljstvo upućenih starijih generacija, otpjevao pjesme “Pođi sa mnom do Rovinja”, “Ludo srce moje” i “Marafor”, zatim istarske legende Lidije Percan. Nastupio je i Duo Magnolija, Marinella pjesmom “Istrijanka” i Ivo Pattiera “Život je lijep”. Pljesak je izmamila dječja folklorna skupina iz Svetvinčenta, a nastupili su i Elmo Cvek, pulski Zbor Gimnasium, Limena glazba iz Labina, Đole Macola bend, 16-godišnji Gianluca Draguzet i prtkraj Maja Blagdan. Publiku je na noge podigao i organizator koncerta Zoran Tomaić, srčano otpjevavši istarsku himnu “Krasna zemljo, Istro mila”.
Svrha ovogodišnjeg koncerta bila je nabavka sto tisuća kuna vrijednog dijagnostičkog i operacijskog rektoskopa za pulsku opću bolnicu, koji bi znatno olakšao liječenje malignih bolesti. Akcija još traje do 1. siječnja 2014. godine, do kada je otvoren broj humanitarnog telefona 060 9004 s cijenom poziva 6,25 kn (s PDV-om). Ovo je ujedno prigoda da već sada pozovemo zainteresirane glazbenike iz dijaspore da planiraju i prijave dolazak u Pulu na humanitarni koncert 2014. godine.

Tekst: Ana Bedrina