U dubrovačkoj žitnici ‘Rupe’ otvara se izložba ‘Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.’koja ostaje otvorena do kraja veljače 2016. Na izložbi će biti predstavljena izvorna arhivska građa iz zbirki Dubrovačkih muzeja, Arhiva Dubrovačke Biskupije i Državnog arhiva u Dubrovniku. Također, brojni dubrovački građani za ovu izložbu posudili su originalne fotografije, razglednice i dopisnice

U srijedu, 30. prosinca, u 12 sati u dubrovačkoj žitnici ‘Rupe‘ otvara se izložba ‘Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.’ Izložba ostaje otvorena do kraja veljače 2016.
Izložbom ‘Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918’, Dubrovački muzeji uključili su se u obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata koje u razdoblju od 2014. do 2018. godine uključuje čitav niz projekata različitih europskih i svjetskih institucija.
Na izložbi će biti predstavljena izvorna arhivska građa iz zbirki Dubrovačkih muzeja, Arhiva Dubrovačke Biskupije i Državnog arhiva u Dubrovniku. Također, brojni dubrovački građani za ovu izložbu posudili su originalne fotografije, razglednice i dopisnice koje svjedoče o teškim prilikama tijekom rata u Dubrovniku i okolici.
Prvi svjetski rat, poznat pod imenom ‘Veliki rat’ bio je prvi rat svjetskih razmjera. Procjenjuje se da je u tom ratu poginulo preko deset milijuna ljudi, a dvostruko više ih je ranjeno. Posljedice tog rata neizbježno su se osjetile i u Dubrovniku i njegovoj okolici, posebice zbog njegovog geopolitičkog položaja u Austro-Ugarskoj Monarhiji, pripadnici Centralnih sila koja je u rat pozvala sve podanike svoje višenacionalne države, a time i velik broj hrvatskih vojnika.
Osim ratnih opasnosti, stanovništvo dubrovačkog područja, kao i u cijeloj Monarhiji, suočilo se s nedostatkom osnovnih prehrambenih proizvoda, a u posljednjim godinama rata uz dizenteriju, malariju, tifus i sa ‘španjolskom gripom’ koja je zahvatila sve dobne skupine.
U to ratno doba, Dubrovnik se suočio i s velikim brojem izbjeglica iz crnogorskog primorja, sa zbrinjavanjem ranjenika i zarobljenika. Uvedene su brojne sigurnosne mjere koje su s vremenom bile sve brojnije i znatno ometale funkcioiranje života grada i okolice. Stanovnici dubrovačkog područja sudjelovali su u brojnim humanitarnim akcijama za pomoć obiteljima poginulih vojnika, invalida i siročadi. U cijeloj Dubrovačkoj biskupiji provedena je zapljena crkvenih zvona, koja su pretaljena i korištena u vojnoj industriji.
I nekoliko godina nakon završetka na dubrovačkom su se području osjećale gospodarske i demografske posljedice rata, a kako je Prvi svjetski rat ostavio neizbrisiv trag na ovom području moći ćete otkriti do konca veljače, do kada izložba ostaje otvorena.
(Culturenet.hr)