Kostimiranom izvedbom na povijesnim instrumentima, pred bečkom publikom oživjela je prošlost i iznijete su zanimljivosti iz života Grada i Dubrovačke Republike s polovice 18. stoljeća

Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika – podružnica Dubrovnik i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beču, uz potporu Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, organiziralo je 24. listopada gostovanje dubrovačkih umjetnika, članova udruge Sve ostalo je glazba, s glazbeno scenskom izvedbom programa Druga strana povijesti u Beču.

Autorski projekt pod nazivom Druga strana povijesti valorizira dubrovačku materijalnu i nematerijalnu kulturu baštinu, a samu glazbu dovodi u društveno-povijesni kontekst vremena u kojem je nastala. Kostimiranom izvedbom na povijesnim instrumentima, pred bečkom publikom oživjela je prošlost i iznijete su zanimljivosti iz života Grada i Dubrovačke Republike s polovice 18. stoljeća.

Okosnica priče je povijesni instrument, fortepiano iz bečke radionice istaknutog graditelja Antona Waltera, od kojih se u svijetu do danas sačuvalo samo desetak primjeraka, a jedan od njih je i dubrovački Walter, danas u vlasništvu Dubrovačkih muzeja. Program su podržali Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik, Dubrovački muzeji, Dubrovačke ljetne igre i Kazalište Marina Držića, a u Beču su ga izveli članovi i suradnici udruge Sve ostalo je glazba: Marojica Bijelić kao Ruđer Bošković, autorica projekta, pijanistica Ivana Jelača koja će muzicirati na replici Walterovog fortepiana solistički i uz oboista Stjepana Nodila, koji je u Beču završio studij povijesnih glazbala. (glasgrada.hr)