Na izložbi će biti predstavljena djela dubrovačkih umjetnika: Lukše Peka, Viktora Šerbua, Josipa Škerlja, Mara Kriste, Josipa Ivanovića, Tonka Smokvine, Nade Zec-Ivanović, Lorena Ligoria, Vedrana Grabovca i Miša Baričevića

Skupna izložba slika umjetnika Dubrovačkog likovnog kruga otvorit će se u Galeriji Hrvatske matice iseljenika u četvrtak, 8. lipnja 2017. u 20 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Na izložbi će biti predstavljena djela dubrovačkih umjetnika: Lukše Peka, Viktora Šerbua, Josipa Škerlja, Mara Kriste, Josipa Ivanovića, Tonka Smokvine, Nade Zec-Ivanović, Lorena Ligoria, Vedrana Grabovca i Miša Baričevića.

Izložbu čini ukupno trideset slika malog formata (najviše 30 x 30 cm) izrađenih različitim likovnim tehnikama. Svaki umjetnik se predstavio sebi svojstvenom i prepoznatljivom temom, a izložena djela objedinjena potpunom umjetničkom slobodom autentičnog su i živog karaktera.

-Iako su po prirodi svog posla individualci, umjetnici su također i pripadnici određenih grupa, pravaca ili tendencija, a u ovom slučaju razvidna je njihova pripadnost „Dubrovačkom likovnom krugu“ koji u slikarstvu podrazumijeva slijeđenje fovističkih i ekspresionističkih uzora. Upravo je to temeljni segment koji njihovo slikarstvo čini zanimljivim. Također, ovdje treba izdvojiti i zajedničke karakteristike njihovih radova kao što su zavičajna motivika, kromatska eksplozivnost te likovna morfologija. Ipak, na ovoj izložbi svi su umjetnici predstavljeni kao začudni pojedinci koji svojim nadasve raznolikim temama uspijevaju osloboditi najhumanije potencijale čovjekovih misli i osjetila“, u predgovoru je napisala Andrea Batinić Ivanković.
(MM)