U modernom prijevodu Rolanda Reeda i Nauma Panovskog, prvu izvedbu 2003. godine prikazali su studenti Catholic Universityja u Washingtonu, SAD, dok je Hrvatska dramska grupa “Ivan Gundulić” iz Pertha 2010. godine izvedbu postavila u Australiji

Međunarodni centar za umjetnost (MCU) prvi put u Zagrebu postavlja na scenu jedno od najvećih djela hrvatske književnosti – “Dundo Maroje” Marina Držića, na engleskom jeziku. U modernom prijevodu Rolanda Reeda i Nauma Panovskog, prvu izvedbu 2003. godine prikazali su studenti Catholic Universityja u Washingtonu, SAD, dok je Hrvatska dramska grupa “Ivan Gundulić” iz Pertha 2010. godine izvedbu postavila u Australiji.
Romana Petrušić, predsjednica MCU-a, diplomirana glumica, nakon dvadeset godina života u SAD i Australiji, gdje je radila kao redateljica, dramski pedagog i prevoditelj, ovom se predstavom vraća u Hrvatsku i donosi svoja iskustva na zagrebačku scenu.
“Dundo Maroje” – urnebesna komedija koja govori o pohlepi, zavisti, ljubavi i bludi, vjernosti, vječitoj temi odgoja i borbe između oca i sina, a iznad svega o novcu, kralju kojem se svi klanjaju – na engleskom “Master Maroje Abridged”, adaptirana je za suvremenu publiku te će u punom svjetlu predstaviti hrvatsko renesansno dramsko naslijeđe strancima koji žive u Zagrebu i svima onima koji ga posjećuju kao poslovni ljudi ili turisti.
Produkcija “Master Maroje Abridged” okuplja mlade hrvatske profesionalne kazališne umjetnike s planom višegodišnjeg projekta “Kazalište za Europu i svijet”, kojim će se međunarodnoj publici u Zagrebu predstaviti klasična djela hrvatske književnosti, na način prilagođen modernom senzibilitetu te izvođena u nekonvencionalnim kazališnim prostorima.
“Pomet družinu” čine redatelj Lawrence Kiiru, Marko Cindrić kao Pomet, Šiško Horvat kao Maroje i Sadi, Ivana Zanjko/Petra Vukelić kao Petrunjela, Asim Ugljen kao Bokčilo i Ugo Tudešak, Karlo Mrkša kao Maro, Alan Katić kao Popiva.
Pretpremijera je 16. svibnja, premijera 17. svibnja, a repriza 21. svibnja u prostoru vidikovca Zagreb Eye na 16. katu Zagrebačkog nebodera u Ilici 1a.
(Jutarnji list)