Središnji događaj bila je svečana proslava 20. godišnjice Dvojezične hrvatsko-rumunjske gimnazije u Karaševu, u amfiteatru Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj u Karaševu

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, boravio je 6. i 7. travnja u svojem prvom posjetu Hrvatima u Rumunjskoj.

Središnji događaj bila je svečana proslava 20. godišnjice Dvojezične hrvatsko-rumunjske gimnazije u Karaševu, 7. travnja, u amfiteatru Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj u Karaševu. Sve nazočne je najprije pozdravio predsjednik Zajedništva i zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske Slobodan Ghera, a uz ostale uzvanike, sadašnju ravnateljicu Alinu Mistoiu i bivše ravnatelje, skupu su se obratili državni tajnik u Vladi Rumunjske zadužen za međuetničke odnose Aledin Amet te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tijekom boravka u Rumunjskoj, državni tajnik Milas održao je sastanke s biskupom Temišvarske biskupije msgr. dr. Martinom Roosom, dekanicom Fakulteta književnosti, povijesti i teologije na Sveučilištu Zapad u Temišvaru prof. dr. sc. Danom Percec, gdje se susreo i s hrvatskim studentima.

Državni tajnik Milas se susreo sa župnicima župa Karaševo – Petrom Rebegila, Lupak – Marjanom Tinculom i Klokotić – Petrom Dobrom, kao i načelnikom Općine Karaševo Petrom Bogdanom, ravnateljima i učiteljima te s mještanima Karaševa, Lupaka i drugih hrvatskih mjesta u pokrajini Karaš-Severin koji su ga informirali o brojnim aktivnostima koje provode, o suradnji sa školama i župama iz domovine te o planovima za budućnost.

U pratnji državnog tajnika Milasa bili su veleposlanik RH u Rumunjskoj dr. sc. Davor Vidiš i Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.

Fotogalerija