Državni tajnici Zvonko Milas, Zdravka Bušić i Nikola Mažar boravili su u radnom posjetu Bosni i Hercegovini

Zvonko Milas, državni tajnik, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zdravka Bušić, državna tajnica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Nikola Mažar, državni tajnik, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje boravili su od 3. do 5.travnja u radnom posjetu Bosni i Hercegovini, gdje su se susreli s predstavnicima Hrvata iz društvenog, političkog, kulturnog i gospodarskog života u. Hercegovačko neretvanskoj i županiji Središnja Bosna.
Prvog dana državni tajnici posjetili su općine Čapljina, Stolac i Ravno gdje su se susreli s načelnicima i vodstvom općina: Smiljanom Vidićim, Stjepanom Boškovićem i Andrijom Šimunovićem. Nakon sastanaka, državni tajnici su obišli projekte koje pomaže Vlada Republike Hrvatske : Modrič i Šuškovo naselje u Čapljini, OŠ Crnići u Stolcu, Dom za starije i nemoćne u Ravnom.
Drugog dana, državni tajnici, u pratnji Marinka Čavare, predsjednika Federacije BiH, posjetili su općine Kreševo, Kiseljak i Fojnica, gdje su se također susreli s načelnicima općina Kiseljak i Kreševo: Renatom Pejkom i Mladenom Mišurićem Ramljakom te predsjednikom Općinskog vijeća Fojnica Brankom Stanićem. U pratnji domaćina, posjetili neke od projekata koje pomaže Vlada Republike Hrvatske poput Gradske športske dvorane, Doma zdravlja i muzeja pri franjevačkom samostanu „Sv. Katarine“ u Kreševu, osnovne škole Kiseljak, gdje su učenici pripremili prigodan program i Edukacijsko rehabilitacijskog centra za djecu s poteškoćama u razvoju u Kiseljaku te franjevačkoga samostana Duha svetoga i muzeja u Fojnici.
U sklopu posjeta općinama Lepeničke doline u Fojnici je upriličen i zajednički sastanak s hrvatskim dužnosnicima s područja Srednjobosanske županije ( Kreševo, Fojnica, Kiseljak, Bugojno, Jajce, Busoavača, Usoplje/ Gornji Vakuf) kao i predstavnicima kulturnih, gospodarskih i vjerskih institucija.
Trećeg dana, državni tajnici su posjetili općine Busovača, Novi Travnik, i Dobretiće.
U Busovači su održali sastanak s načelnikom općine Asimom Mekićem i Josipom Mravkom, predsjednikom OV Busovača te predstavnicima Hrvata iz društveno političkog života općine. Nakon sastanka, hrvatsko izaslanstvo, zajedno s domaćinima, obišlo je i gradilište doma za siromašne “Sv. Mihovil” koji gradi humanitarna udruga “Dar srca” iz Busovače.
U Novom Travniku su posjetili Dom zdravlja Novi Travnik, gradilište Srednje škole te Dječji vrtić Anđeli, gdje su predstavnici ovih institucija uručili zahvalnice Vladi Republike Hrvatske.
Na sastanku s vodstvom općine Dobretići razgovarano je o modalitetima suradnje u projektima kako bi se pomoglo u opstanku Hrvata na ovome prostoru posebice kroz programe stambenog zbrinjavanja. Tijekom posjete Dobretićima izaslanstvo je posjetilo i osnovnu školu koju pohađa 35 učenika.
Tijekom trećeg dana posjeta, državni tajnici su posjetili i Hrvatsku bolnicu „Dr.fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj te KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku.
U sklopu ove posjete, državni tajnici su se susreli i sa hrvatskim gospodarstvenicima u središnjoj Bosni te su se na licu mjesta upoznali s njihovim poduzetničkim inicijativama – od pogona za proizvodnju bio sokova u Kiseljaku, novoizgrađenog turističkog kompleksa i skoro završenog Doma za starije u Fojnici.
(www.hrvatiizvanrh.hr)

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””