Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje boravili su 31. siječnja u službenom posjetu Bosni i Hercegovini

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje boravili su 31. siječnja u službenom posjetu Bosni i Hercegovini gdje su posjetili općine Bugojno i Gornji Vakuf-Uskoplje.

Tijekom posjeta održano je niz sastanka s predstavnicima lokalnih vlasti i predstavnicima Hrvata iz političkog, društvenog, vjerskog, kulturnog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine.

U Bugojnu su se sastali s načelnikom Općine Hasanom Ajkunićem i općinskim vijećnicima hrvatskog naroda: Igorom Vrljićem, Miroslavom Zelićem, Zdenkom Antunovićem te Sandrom Kolovrat, ravnateljicom škole.

Tijekom posjeta općini Gornji Vakuf – Uskoplje sastali su se s načelnikom Općine Seadom Čauševićem i općinskim vijećnicima iz hrvatskog naroda – Goran Batinić, Marinko Krajina, Josip Herceg, Ilija Matešić, ravnatelj OŠ Uskoplje.

Nakon razgovora u zgradi općine Gornji Vakuf – Uskoplje posjetili su župni ured gdje ih je primio župnik fra Vinko Marković zajedno sa drugim fratrima. Nakon tog posjeta obišli su osnovnu školu čiju je obnovu pomogla Vlada Republike Hrvatske. Sudionici ovog sastanka su zahvalili Vladi Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori te su uvjereni kako će se nastaviti dobra suradnja između Hrvatske i BiH, posebice, potpora Hrvatima BiH.

Posjet državnih tajnika završio je u Skopaljskoj Gračanici gdje su, između ostalog, nazočili misnom slavlju kojeg je predvodio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto povodom 106.obljetnice osnutka župe Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici. Župnik don Tadija Ivoš u svom pozdravnom govoru zahvalio je Republici Hrvatskoj koja pomaže ovu župu i vjernike, te je izrazio nadu da će se potpora nastaviti kako bi Hrvati ostali na ovim prostorima.
(www.hrvatiizvanrh.hr)