Sama olimpijada hrvatskog jezika sastojala se od pismenog rada, kao i do sada. Posebno se ocjenjivala originalnost i kreativnost učenika, njihov osobni doprinos u pisanju eseja i sastava. Ove je godine sudjelovalo trinaest učenika, ali nekada je na olimpijadu odlazilo više od tridesetak učenika

Grad je središte županije Brăila i jedan je od deset najvećih gradova u Rumunjskoj. Iako je početkom devedesetih godina Brăila brojala nešto više od dvjesto tisuća stanovnika, sada ih znatno manje, jasno zbog masovnog odlaska na rad u inozemstvo. Tu je najveća dunavska luka u ovom dijelu Rumunjske, Munteniji. Nakon teških razaranja u Rusko–turskome ratu 1828. godine, grad je obnovljen. Prvo naselje na području današnjega grada spominje se 1350. godine pod imenom Drinago. Krajem 15. stoljeća i početkom sljedećeg, Brăila je bio važni trgovački i obrtnički centar. Tu je nekada bila jedina burza žitarica u Europi. Najveći procvat doživjela je u 19. i početkom 20. stoljeća, kada je bila jedna od najvažnijih luka na Dunavu. Grad je prepun starih impresivnih zgrada kao dokaz nekadašnjeg bogatstva i gospodarske važnosti. Posebno se ističe Palača poljoprivrede (Palatul Agriculturii) i veći broj velebnih crkava. Među njima upečatljivo djeluje pravoslavna crkva Bogojavljenja, poznata i kao Grčka crkva. Postoji i prekrasna katolička crkva, posvećena Uznesenju BDM. Naime, u 19. stoljeću ovdje se nastanjuju talijanski trgovci i industrijalci, a kasnije i austrijski i mađarski pa tako nastaje važna katolička zajednica u ovom gradu.
Učenici su, osim grada, imali prilike upoznati upoznati i zajednicu Lipovljanskih Rusa i njihove učenike. Oni su im priredili kratki program s pjesmama i plesom u sjedištu njihove zajednice u Brăili, s obzirom da se državna olimpijada iz hrvatskoga materinskog jezika održava zajedno s državnom olimpijadom iz ruskoga materinskog jezika.
Sama olimpijada hrvatskog jezika sastojala se od pismenog rada, kao i do sada. Posebno se ocjenjivala originalnost i kreativnost učenika, njihov osobni doprinos u pisanju eseja i sastava. Ove je godine sudjelovalo trinaest učenika, ali nekada je na olimpijadu odlazilo više od tridesetak učenika. To su godine kada je razina poznavanja hrvatskoga jezika i književnosti bila na visokoj razini.
Čestitamo svim sudionicima, a pogotovo onima koji su polučili najbolje rezultate. Zahvale i čestitke idu i profesorima koji su pripremali učenike: prof. Marijanu B. Lukačeli, prof. Marijanu Ghe. Lukačeli, prof. Mariji Dogaru, prof. Alini Mistoiu i gospođi nastavnici koja je pratila učenike, učiteljici Ani Filca. Zahvaljujemo ZHR-u na osiguranom prijevozu i rumunjskom ministarstvu školstva na poklonima. Zahvaljujemo Davoru Vidišu, veleposlaniku Republike Hrvatske u Bukureštu, jer je ove godine sudjelovao na svečanosti završetka olimpijade i uručivanja nagrada. (http://www.zhr-ucr.ro)