U gradu Piatra Neamţ održana je državna Olimpijada iz hrvatskoga jezika i književnosti. Zapažene rezultate pokazali su Filca Georgiana-Miliţa, učenica 7. razreda iz OŠ Klokotić, Mihăilă Ivana-Marika, iz Dvojezične gimnazije iz Karaševa te Laţchici Marica Iadranca, 7. razred, OŠ iz Lupaka

Početkom travnja u gradu Piatra Neamţ održana je državna Olimpijada iz hrvatskoga jezika i književnosti. Mali gradić Piatra Neamţ, u županiji Neamţ, ugostio je sudionike četiri dana. Piatra Neamț se nalazi u zapadnom djelu rumunjske povijesne pokrajine Moldavije, u dolini rijeke Bistrice. Grad i okolica prepuni su povijesnih zgrada, crkava, tvrđava, muzeja i spomen-kuća velikana rumunjske književnosti. Za učenike je organiziran i izlet u samostan Neamţ (Mănăstirea Neamţ) i posjet Memorijalnoj kući Mihaila Sadoveanua (Casa memorială Mihail Sadoveanu).

Olimpijada hrvatskog jezika sastojala se od pismenog rada, kao i do sada. Posebno se ocjenjivala kreativnost i način izražavanja učenika. Kao manjinu, zabrinjava nas mali broj mjesta za sudjelovanje učenika na ovom državnom natjecanju.
Zapažene rezultate pokazali su Filca Georgiana-Miliţa, učenica 7. razreda iz OŠ Klokotić, Mihăilă Ivana-Marika , Dvojezična gimnazija iz Karaševa te Laţchici Marica Iadranca, 7. razred, OŠ iz Lupaka. Zahvale i čestitke idu i profesorima hrvatskog jezika koji su pripremali učenike. Zahvaljujemo Zajedništvu Hrvata u Rumunjskoj na osiguranom prijevozu i rumunjskom ministarstvu školstva na darovima.
(www.zhr-ucr.ro)