Izabrani zastupnik Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj Giureci-Slobodan Ghera zahvalio se svim stanovnicima koji izašli na izbore i dali svoj glas Zajedništvu. Posebno karaševskim Hrvatima iz Karaševa, Nermiđa, Jabalča, Klokotiča, Vodnika, Ravnika, Lupaka, Tirola i Ričice, kao i Hrvatima iz Keče i Rekaša

Prošlogodišnji prosinački izbori za rumunjski parlament na birališta su doveli 7.323.368 birača diljem države. Za Slobodana Gheru, kandidata Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj glasalo je ukupno 3532 birača – dovoljno da se hrvatskoj manjini i dalje osigura jedno mjesto u rumunjskom Zastupničkom domu za sljedeće četiri godine. U svim karaševskim selima, osim Lupaka, Zajedništvo Hrvata izborilo je najviši postotak glasova.

Naselje Karaševo je Zajedništvu osiguralo najveći broj glasova, odnosno 308 od važećih 534 (57,67%), Nermiđ 101 glas od važećih 166 (60,84%), Klokotič 98 glasova od ukupnih 220 (44,54%), Jabalče 61 glas od svega 91 (67,03%), Vodnik, također, 61 glas od važećih 121 (50,41%), Ravnik 47 glasova od 140 (33,57%). Jedino u Lupaku 48 izborenih glasova od ukupno važećih 223 (21,52%) plasiralo je Zajedništvo na drugo mjesto iza PSD-a. Općina Karaševo je i ovaj put znatno više svojih glasova povjerila kandidatu ZHR (59,4%) od Općine Lupak, koja je skupila samo 36% glasova. Općenito gledajući, Zajedništvo Hrvata uživa solidnu potporu ovdašnjih Hrvata.

Mora se znati, piše Daniel Lucacela, da rumunjske vlasti svim manjinama s ovog područja pružaju mogućnost ulaska u Parlament, pa tako i našoj, ali nitko nam tamo ne drži zagrijano mjesto. Za to mjesto se moramo sami izboriti. Zato je potreban što veći broj glasova naših birača. Uz predstavnike šest stranaka koje su uspjela prijeći elektoralni prag od 5% (PSD, PNL, USR, UDMR, ALDE i PMP), u Sabor su ušli i predstavnici sedamnaest nacionalnih manjina.

Izabrani zastupnik Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj Giureci-Slobodan Ghera, predsjednik ZHR-a zahvalio se svim stanovnicima koji izašli na izbore i dali svoj glas Zajedništvu. Posebno karaševskim Hrvatima iz Karaševa, Nermiđa, Jabalča, Klokotiča, Vodnika, Ravnika, Lupaka, Tirola i Ričice, kao i Hrvatima iz Keče i Rekaša.
(www.zhr-ucr.ro