Svečanim otvorenjem Koncertne dvorane Blagoja Berse, velike središnje dvorane nove zgrade Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu (MA), opremljene vrhunskim tehnološkim rješenjima, priveden je kraju trinaestogodišnji proces projektiranja i izgradnje

Svečanim otvorenjem Koncertne dvorane Blagoja Berse, velike središnje dvorane nove zgrade Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu (MA), opremljene vrhunskim tehnološkim rješenjima, 12. siječnja je priveden kraju trinaestogodišnji proces projektiranja i izgradnje novog ‘hrvatskog hrama glazbe’ na adresi Trg maršala Tita 12 u Zagrebu.
Okupljeni su velikim aplauzom pozdravili arhitekta Milana Šosteriča, autora projekta zgrade MA, a dobrodošlicu je posjetiteljima u novoj koncertnoj dvorani poželio dekan MA Dalibor Cikojević te zahvalio svima koji su pridonijeli izgradnji i dovršetku ‘nove velebne zgrade’ Akademije, koja će ‘pomoći staviti Zagreb na kartu europskih i svjetskih centara glazbene i akademske izvrsnosti’.
Dvorana s 300-injak sjedala, opremljena posebnim podiznim platformama koje omogućuju smanjivanje i povećavanje pozornice i prostora gledališta prema potrebama djela koje se izvodi, na raspolaganju ima dva koncertna klavira marke Steinway i Bösendorfera. Zahvaljujući promjenjivoj geometriji pozornice i gledališta, posebno projektiranoj orkestralnoj jami, te tehnološki naprednoj opremi koja obuhvaća uređaje promjenjive akustike, razne scenske elemente, podizne platforme, povlake, plesni pod, scensku rasvjetu, kino platno i projektor, kao i vrhunski opremljene video i audio režije, u njoj je moguće odvijanje i snimanje glazbenih, scenskih i stručnih događanja i skupova.
‘S još tri manje dvorane, tonskim studijem, multimedijskom dvoranom, knjižnicom, čitaonicom, 51 učionicom, te 35 vježbaonica, naša se zgrada s pravom može usporediti s uvjetima na ponajboljim svjetskim akademijama’, poručio je dekan Cikojević.
(tportal.hr)