Knjige su darovali Nacionalna sveučilišna knjižnica iz Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i razni nakladnici i prijatelji Gradske knjižnice koji su izlagali na nedavno održanom „Interliberu“

Hrvatski odjel subotičke Gradske knjižnice bogatiji je za oko 1.200 novih naslova, među kojima su i najnovija izdanja iz prošlogodišnje produkcije hrvatskih književnika i prijevoda na hrvatski jezik. Riječ je o vrlo vrijednoj donaciji koju su tijekom mjeseca studenoga ove godine darovali Nacionalna sveučilišna knjižnica iz Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i razni nakladnici i prijatelji Gradske knjižnice koji su izlagali na nedavno održanom „Interliberu“.
„Oko 850 knjiga donirala je Nacionalna sveučilišna knjižnica, koja je proslijedila svoje viškove, odnosno naslove od kojih su imali više primjeraka. Riječ je o lektiri, beletristici, znanstvenim knjigama, zbornicima radova, katalozima, monografijama gradova, dakle, knjigama koje Gradska knjižnica nikada ne bi kupila jer su preskupe. Zatim, stotinjak knjiga smo dobili posredstvom Ministarstva kulture RH, koji su sami inicirali suradnju i kroz ovu donaciju nam uputili izuzetno vrijedne knjige, najnovije naslove iz prošlogodišnje produkcije hrvatskih književnika i prijevoda na hrvatski jezik. Još oko 200 knjiga smo nabavili od raznih nakladnika i prijatelja Gradske knjižnice koji su izlagali na Sajmu knjiga ‘Interliber’. Budući Hrvatsko nacionalno vijeće svake godine sredstva koja odvoji za plaćanje članskih iskaznica srednjoškolcima namjeni za kupnju knjiga Hrvatskom odjelu, u ovim donacijama je i dio nabavljen iz tih sredstava“, kaže Bernadica Ivanković, informatorica na hrvatskom jeziku Gradske knjižnice Subotica, i dodaje da je s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom, koja je i prijašnjih godina donirala knjige, obnovljena suradnja koja se sada planira proširiti kroz neke zajedničke programe i aktivnosti.
(Hrvatska riječ/ZKVH)