Vladimir Novak rođeni je Varaždinac koji je četrdeset godina proveo u Americi kao holivudski fotograf, novinar i urednik te kroničar i aktivist tamošnje hrvatske dijaspore

Vladimir Novak rođeni je Varaždinac koji je četrdeset godina proveo u Americi kao holivudski fotograf, novinar i urednik te kroničar i aktivist tamošnje hrvatske dijaspore.
“Srijeda u muzeju” naziv je programa namijenjenog najširoj publici, a sadrži izložbe, koncerte, predavanja, okrugle stolove, promocije te razgovore o umjetnosti s poznatim Varaždincima.
U razgovoru, pred prepunom dvoranom palače Sermage, Novak je govorio o svojem odnosu prema Krešimiru Filiću, kustosu i osnivaču varaždinskog muzeja. Novak je istaknuo da je uvijek imao poseban odnos sa Filićem, čiji je bio nećak.
Profesor Filić me stvarno volio i kada sam bio u Americi bili smo neprestano u kontaktu. Redovno mi je slao svoje knjige tako da smo i na taj način bili povezani, izjavio je Novak prisjećajući se prošlog vremena. Istaknuo je važnost obitelji Novak-Filić koji su mnogim donacijama, u umjetničkom i kulturnom smislu, zadužili Varaždin.
Tradicija doniranja Gradskog muzeja nastavila se budući je Novak muzeju donirao „Portret djevojčice”, ulje na platnu nepoznatog majstora. Prema informacijama zaposlenika Muzeja djelo je procijenjeno na 20.000 eura.
Novak se prisjetio i suradnje s bivšim američkim predsjednikom Ronaldom Reganom, kada su zajednički radili na njegovoj kampanji za guvernera Kalifornije. Nakon što je Regan došao u Bijelu kuću, kako kaže Novak, ponudio mu je nastavak suradnje, no, on je to odbio jer je “radije ostao na poslovima voditelja radijskog programa za Hrvate u Kaliforniji te publicističkim poslovima.”
(Jutarnji list)