Veleposlanstvo RH u Bratislavi doniralo je 100 naslova lektoratu hrvatskog jezika Odsjeka slavenske filologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta Komensky

Veleposlanstvo RH u Bratislavi doniralo je 16. siječnja 100 naslova lektoratu hrvatskog jezika Odsjeka slavenske filologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta Komensky u Bratislavi. Donacija od 100 naslova kroatističke literature, beletristike, rječnika, nastavnog i multimedijalnog materijala je priređena u svrhu unaprjeđenja kvalitete poučavanja hrvatskoga jezika i književnosti u Slovačkoj Republici.

Donacija je uručena predstojnici katedre dr.sc. Mariji Dobrikovoj u nazočnosti prof. dr. sc. Miroslava Dudoka, dr. sc Alice Kulichove i hrvatskog lektora mag. Željka Predojevića, a prihvaćena je s velikim zadovoljstvom.

U prijateljskom razgovoru bilo riječi o interesu za učenje hrvatskog jezika u Slovačkoj (studij hrvatskoga jezika i književnosti upiše oko 10 studenata godišnje, a tečajeve za javnost oko 20 polaznika godišnje).

Uz primjetnu revitalizaciju gradišćanskog jezika od strane hrvatske manjine u Slovačkoj, naglašena je potreba za formalnim obrazovanjem i podučavanjem standardnog hrvatskog jezika.
(sk.mvep.hr)