Rođena Delničanka koja je živjela i umrla u Kanadi oporučno je rodnom gradu ostavila gotovo 10 milijuna kuna koji se moraju namjenski potrošiti.

Janet Majnarich odlučila je dio životne ušteđevine uložiti u kulturu, socijalu i školstvo. Sa 120 tisuća kuna uređene su i obnovljene informatičke učionice u osnovnoj i srednjoj školi. Srednjoškolci i osmoškolci u Delnicama rade na novim računalima kupljenim novcem koji je oporučno ostavila Delničanka koja je u Kanadi radila kao učiteljica.

‘Ja bih ovim putem iskoristio priliku i zahvalio se samoj donaciji Janet Majnarich koja je omogućila da naša škola ima suvremenu i moderno opremljenu učionicu informatike’, rekao je Mladen Bolf, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice.
Učenici su oduševljeni novom opremom. Osim ulaganja u školstvo Delničanka koja je 1930. odselila u Kanadu, gdje je i preminula prije pet godina, željela je da se novac uloži i u osnivanje muzeja. Gotovo deset milijuna kuna na raspolaganju je delničkim gradskim vlastima koje ih smiju trošiti strogo namjenski.

‘Gospođa Majnarich je predvidjela da se to iskoristi za općenitu pomoć stanovništvu, posebno u onim segmentima koji se ne mogu financirati iz redovitih proračunskih sredstava’, napomenula je Katarina Mihelčić, zamjenica gradonačelnika Delnica.
I delnička knjižnica uskoro bi se trebala preseliti u nove adekvatnije prostore zahvaljujući donaciji gospođe Majnarich. Rijetko koji grad ima tu sreću da mu netko oporučno ostavi gotovo pola godišnjeg proračuna. Stanovnici ovog goranskog grada nadaju se da će sredstva biti brzo i kvalitetno uložena. 

(Dnevnik.hr/Marko Balen)

VIŠE