Hrvatsko kulturno društvo Velenje u Republici Sloveniji je 16. prosinca 2017. godine organiziralo prigodni kulturno zabavni program za svoje članstvo i prijatelje – Domjenak u čast svete Lucije – navjestiteljice Božićnog svjetla u Topolšici, u Domu krajanov

Društvo je osnovano sredinom svibnja 2014. godine, a osnovni ciljevi su mu njegovanje i poticanje kulturne, obrazovne, sportske i umjetničke aktivnosti svojih članova, organizacija rada po sekcijama, realizacija proslava, koncerata, izložbi svojih članova te razvijanje međusobnog poštovanje i prijateljstvo među ljudima kao i hodočašća u zemlji i inozemstvu.
Društvo danas broji oko 85 članova, predsjednik je gospodin Mario Briševac, a tajnica Ana Kuprešak. Financira se, uglavnom, iz donacija i članarina. Prema riječima predsjednika Društva, u Velenju i okolnim mjestima živi oko 2500 Hrvata, većinom porijeklom iz raznih krajeva BiH, te nešto Slavonaca iz Republike Hrvatske.
Hrvati iz BiH su u Velenje i okolicu došli 70-tih godina prošlog stoljeća, pa su tako i roditelji Marija Briševca stigli u Sloveniju iz okolice Prijedora. Mario se rodio u Velenju. Tu je zasnovao obitelj, otac je dvoje djece i radi u poduzeću „Gorenje“.

 

Na početku programa, prisutnima se obratila Diana Mašala Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika, u ime ravnatelja, gospodina Mije Marića. U nekoliko rečenica upoznala ih je s djelatnošću i osnovnom zadaćom HMI, samostalne organizacije osnovane davne 1951. godine, opisujući ih kao tradicionalne, zahvaljujući velikom doprinosu amaterskog rada članova mnogobrojnih hrvatskih društva, klubova, zaklada i drugih asocijacija.
Da su tradicijske vrijednosti važne i da ih kao takve treba njegovati, govori i domjenak u čast svete Lucije. Taj blagdan je duboko ukorijenjen u hrvatskim narodnim običajima. Ime Lucija potječe od latinske riječi „lux, lucis“ – što znači svjetlo. Zaštitnica je slijepaca, slabovidnih, staklara, krojača, kovača, trgovaca.
U predblagdanskom ozračju tajnica HMI je poželjela svim prisutnima još mnogo uspješnih okupljanja i događanja, na njegovanju hrvatskog identiteta i senzibiliziranju drugih sugrađana Republike Slovenije o hrvatskom doprinosu kulturnom bogatstvu šire zajednice. Svima je poželjela čestit Božić i vesele nadolazeće blagdane.

 

Prigodnim riječima se je obratio i predsjednik Mario Briševac, te pozvao jedinu Luciju među prisutnima da pročita svoju pjesmu napisanu u slavu ove svetice.
Četiri članice Društva su za ovu prigodu odjenule narodne nošnje, dvije iz okolice Tuzle, dvije iz Kraljeve Sutjeske. Domaćini su se ujedno predstavili i kulinarskim specijalitetima – hrvatskih tradicionalnim božićnim jelima i kolačima.
Nakon toga je uslijedio muzički i zabavni dio programa.

Tekst: Diana Mašala Perković