Riječ je o manjinskim koprodukcijama ‘Vrapci ‘Rúnara Rúnarssona, redateljskom prvijencu glumice Mirjane Karanović ‘Dobra žena’, filmu ‘Naša svakodnevna priča’ Ines Tanović, te animiranim filmovima ‘Život s Hermanom H. Rottom’ Chintis Lundgren i ‘Wiener Blut’ u režiji Pavla Štaltera i Zlatka Boureka

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu, jednom od najvećih i najpoznatijih skandinavskih filmskih festivala, koji se održava od 29. siječnja do 8. veljače, u raznim će programima biti prikazano ukupno pet domaćih naslova.
Riječ je o manjinskim koprodukcijama ‘Vrapci ‘Rúnara Rúnarssona, redateljskom prvijencu glumice Mirjane Karanović ‘Dobra žena’, filmu ‘Naša svakodnevna priča’ Ines Tanović, te animiranim filmovima ‘Život s Hermanom H. Rottom’ Chintis Lundgren i ‘Wiener Blut’ u režiji Pavla Štaltera i Zlatka Boureka.
Nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci, nastao u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom, prikazuje se u natjecateljskoj sekciji ‘Najbolji nordijski film’ (Best Nordic Film). U istoj je sekciji još sedam drugih naslova. Dobra žena prikazuje se u natjecateljskoj debitanstkoj sekciji koja nosi ime slavnog švedskog redatelja Ingmara Bergmana (The Ingmar Bergman International Debut Award). Film je nastao u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film. Na scenariju su uz redateljicu radili i Stevan Filipović te Darko Lungulov, a nastao je prema istinitom događaju. Naša svakodnevna priča prikazuje se u sekciji nazvanoj ‘Novi glasovi’, a film scenaristice i redateljice Ines Tanović, nastaje u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom.
Uz dugometražne naslove u sekciji nazvanoj ‘Animanija’ prikazat će se i dva animirana filma; nagrađivani Život s Hermanom H. Rottom nastao u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios te Wiener Blut autorskog dvojca Zlatka Boureka i Pavla Štaltera. Scenarij filma potpisuje Zlatko Bourek, animaciju Pavao Štalter, a film je nastao u produkciji Zagreb filma i koprodukciji slovenske kuće Restart Ljubljana.
Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. godine te je postao najveći filmski festival u Skandinaviji, a s više od 200. 000 posjetitelja godišnje spada i među najveće svjetske festivale. U sklopu jedanaestodnevne manifestacije ove godine prikazuje se oko 450 filmova iz 84 zemlje svijeta, a fokus je na Italiji. Festival se otvara svjetskom premijerom filma Månsa Månssona The Yard (nastao prema adaptaciji istoimenog romana Kristiana Lundberga), a ovogodišnja počasna nagrada (Počasni Zmaj) dodijelit će se danskoj redateljici Susanne Bier.
(HAVC)