Kratkometražni igrani film ‘Po čovika’ redateljice Kristine Kumrić osvojio je nagradu ‘Zlatni klas’ za najbolji kratkometražni film u programu ‘Meeting point’ 61. Filmskog festivala u Valladolidu (Seminci), a ‘Ne gledaj mi u pijat’ redateljice Hane Jušić ‘Zlatni klas’ u istom programu za najbolji dugometražni film

Kratkometražni igrani film ‘Po čovika’ redateljice Kristine Kumrić osvojio je nagradu ‘Zlatni klas’ za najbolji kratkometražni film u programu ‘Meeting point’ 61. Filmskog festivala u Valladolidu (Seminci), a ‘Ne gledaj mi u pijat’ redateljice Hane Jušić osvojio je nagradu

‘Zlatni klas’ u istom programu za najbolji dugometražni film, izvijestili su iz HAVC-a.

Film “Po čovika” nastao je suradnjom HAVC-a i Ministarstva branitelja putem natječaja “Jedna slika iz Domovinskog rata”. Redateljica Kristina Kumrić je uz nagradu osvojila i 3.000 eura koju dodjeljuje festival. Program “Meeting point” prikazuje prve i druge filmove redatelja, a ove je godine u kratkometražnoj konkurenciji prikazao 12 naslova, navodi HAVC u priopćenju.

Nacionalni projekt “Jedna slika iz Domovinskog rata” pokrenuli su HAVC i Ministarstvo branitelja 2013. sa željom kreativnog uključivanja najšireg kruga sudionika rata i njihovih obitelji, navode u priopćenju iz HAVC-a. “Po čovika” nastao je po kratkoj priči “Povratak” Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima – u jesen 1991. u Dalmatinskoj zagori dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao ratni zarobljenik u logoru.

Film je premijerno prikazan na prestižnom 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, unutar sekcije “Kratki rezovi”. Autorica filma je Kristina Kumrić, scenaristica Maja Hrgović, a producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser iz Restarta. Glavne uloge igraju Janja Avdagić, Leonarda Živković, Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a i Ministarstva branitelja.

Hana Jušić čiji je film “Ne gledaj mi u pijat” osvojio nagradu “Zlatni klas” za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu “Meeting point”, uz nagradu je osvojila i 15.000 eura koju dodjeljuje festival. Program Meeting point” ove je godine u dugometražnoj konkurenciji prikazao 14 naslova.

“Ne gledaj mi u pijat” premijerno je prikazan u programu “Dani autora” (Giornate degli autori) u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, a nedavno je na festivalu u Varšavi osvojio posebno priznanje žirija.

Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu ‘vođe čopora’. Dok njena neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama. Film je nastao u koprodukciji s danskom kućom Beofilm i Hrvatskom radiotelevizijom, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a.

Festival u Valladolidu održao se od 22. do 29. listopada.
(Hina)