Dugometražni igrani filmovi ‘S one strane’ redatelja Zrinka Ogreste i manjinska hrvatska koprodukcija ‘Vrapci’ Rúnara Rúnarssona prikazuju se na festivalima u Belgiji i Nizozemskoj, dok finski festival Ljubav i anarhija uz ‘Vrapce’ prikazuje još jednu manjinsku koprodukciju, ‘Oslobođenje Skopja’ u režiji Rade i Danila Šerbedžije

Dugometražni igrani filmovi ‘S one strane’ redatelja Zrinka Ogreste i manjinska hrvatska koprodukcija ‘Vrapci’ Rúnara Rúnarssona prikazuju se na festivalima u Belgiji i Nizozemskoj, dok finski festival Ljubav i anarhija uz ‘Vrapce’ prikazuje još jednu manjinsku koprodukciju, ‘Oslobođenje Skopja’ u režiji Rade i Danila Šerbedžije.

Ogrestin nagrađivani film S one strane prikazuje se u programu pretpremijera na Filmskom festivalu Oostende, koji se održava u istoimenom belgijskom gradu od 9. do 17. rujna. Isti festival u natjecateljskom programu ‘Taste of Europe’ prikazuje manjinsku koprodukciju Vrapci u režiji Rúnara Rúnarssona, nastalu u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom.

Oba filma istovremeno se prikazuju na festivalu ‘Film by the Sea’, koji se održava u nizozemskom gradu Vlissingenu od 9. do 18. rujna. S one strane uvršten je u glavni natjecateljski program s još 11 naslova, dok se Vrapci prikazuju u programu Horizonti koji donosi prve i druge dugometražne naslove talentiranih redatelja.

Međunarodni filmski festival u Helsinkiju – Ljubav i anarhija, koji se nekoliko dana kasnije događa u Finskoj, od 15. do 25. rujna, prikazuje dvije manjinske koprodukcije: uz Vrapce, na programu je i Oslobođenje Skopja u režiji Rade i Danila šerbedžije. Film je nastao u koprodukciji s hrvatskim Lijenim filmom i MP filmskom produkcijom, a uvršten je u program ‘Welcome to Europe’, dok se Vrapci natječu za nagradu Nordijskog vijeća (Nordic Council Film Prize).

Informacije o festivalu u Oostendeu pronađite ovdje, o festivalu ‘Film by the Sea’ ovdje, a o festivalu Ljubav i anarhija na ovoj poveznici hiff.fi
(Culturenet.hr)