Dokumentarci „Treći pohod“, „Zaustavljeni glas“ i „Sunčica“ nagrađeni su na 48. međunarodnom filmskom festivalu WorldFest- Houston. Ove godine na festivalu je sudjelovalo više od 4300 filmova iz 34 zemlje

Dokumentarni filmovi „Treći pohod“ i „Zaustavljeni glas“ autorice Višnje Starešine osvojili su dvije nagrade na netom završenom 48. međunarodnom filmskom festivalu WorldFest- Houston koji je održan u američkom gradu Houstonu od 10. – 19. travnja. Filmovi su nastali u produkciji Interfilma. Producent obaju filmova je Ivan Maloča.
Dugometražni dokumentarni film „Treći pohod“ osvojio je Platinasti Remi, najviše rangiranu nagradu festivala. Film razotkriva vjersku i ideološku pozadinu djelovanja različitih militantnih islamističkih grupa u ratu u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća, uključujući i Al Qaidu, odnosno islamske borce Osame bin Ladena te njihovu povezanost sa lokalnim bošnjačkim vojnim i političkim strukturama, dokumentira ritualne zločine koje su mudžahedinske jedinice činile nad Hrvatima središnje Bosne i sjeverne Hercegovine i rekonstruira njihovu ideologiju trećeg pohoda islama na Zapad. U produkciji Interfilma film je proizveden još 2008. godine, scenaristica je Višnja Starešina, režiju potpisuju Višnja Starešina i Slaven Žimbrek.
Dokumentarac „Zaustavljeni glas“ osvojio je nagradu posebnog žirija WorldFesta. Film rekonstruira posljednje dane Vukovara prije okupacije, posljednje dane Vukovarske bolnice i zločin na Ovčari, kroz tragičnu sudbinu legendarnog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića. U filmu je po prvi put rasvijetljen lik francuskog dragovoljca Jean – Michel Nicolliera i njegov tragičan kraj. Scenaristica i redateljica je Višnja Starešina, producent Interfilm, a film je nastao 2010. godine. Film je osvojio nagradu publike na Danima hrvatskog filma (2011) i nagradu publike na Danima domovinskog filma (2014). Na WorldFestu nagradu Platinum Remi Award dobio je i film Sunny/Sunčica za kratki dokumentarni film u režiji Nikole Kneza. Nagrade je 18. travnja na gala večeri u Houstonu preuzeo Nikola Knez.
Everything is Forever Nenada Bacha također je odnio dvije nagrade 2014. godine s Festivala, jednu za najbolji koncert na pozornici a drugu za najbolju dokumentarnu dramu.
Udruga Žene u Domovinskom ratu nakon održanih Dana Domovinskog filma (studeni 2014.) prijavila je dokumentarne filmove na WorldFest Houston. Udruga je prijavila dva nagrađena filma i dva odlukom direktora festivala Dana domovinskog filma Nikole Kneza.
WorldFest Houston najstariji je festival nezavisnog filma te treći najstariji filmski festival u Sjevernoj Americi. Ove je godine na festivalu sudjelovalo više od 4300 filmova iz 34 zemlje. Nagrade se dodjeljuju kao Platinum, Gold, Silver and Bronze Remi.
(Večernji.hr.)

Još nagrada domaćim filmašima