Premijeru je ‘Turizam!’ imao na 12. izdanju festivala ZagrebDox, a projekcija u švicarskom Nyonu ujedno je i međunarodna premijera.Uz režiju filma, Tonći Gaćina potpisuje scenarij i kameru.

Opservacijski dokumentarac o domaćem turizmu, ‘Turizam!’, mladog splitskog autora Tonćija Gaćine, uvršten je u natjecateljski program Visions du Réela, jednog od najvažnijih svjetskih festivala dokumentarnog filma. Visions du Réel se održava u švicarskom Nyonu još od 1969., a ove godine će u konkurenciji biti prikazano 120 filmova iz cijeloga svijeta.
‘Turizam!’ je zabavan i mahnit prikaz masovne histerije ljetne sezone, film koji iz perspektive začuđenog promatrača otkriva skriveni nadrealizam potrošačkog društva.
Na šaljiv način, kroz 51 minutu, film slijedi fragmente različitih priča s hrvatskog Jadrana. Tisuće turista dolaze u prenapučena mjesta na obali uživati u moru, vrućini, zabavi i hrani, a brinući se za njih, maštoviti pojedinci održavaju turistički aparat na životu. Mali, slabo vidljivi ljudi, u nadi za zaradom svim snagama i nadasve maštovito pružaju razne usluge svojim gostima. Dok jedni love i uzgajaju ribu, drugi je pripremaju, a treći pak zabavljaju goste… Životni ciklus kao da ne prestaje; lica, identiteti, emocije i ostaci nadilaze mjesta i lokacije.
Svoju premijeru ‘Turizam!’ je imao na 12. izdanju festivala ZagrebDox, a projekcija u švicarskom Nyonu, u ponedjeljak 18. travnja, u natjecateljskom programu srednjeg metra Visions du Réela ujedno je i međunarodna premijera.
Uz režiju filma, Tonći Gaćina potpisuje scenarij i kameru, montažu Jan Klemsche, oblikovanje zvuka Martin Semenčić. Uz Gaćinu, snimatelji su bili i Jure Cukar, Toni Mijač te Boris Poljak. Glazbu potpisuju Jure Buljević i Bartol Modrić, a mix zvuka Ivan Zelić. Grafički dizajn potpisuje Ana Vuko. Poducent je Tibor Keser. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti Zagreb i Kino kluba Split, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita.
Tonći Gaćina rođen je 1983. u Splitu. Završio je studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Film i video, potom je diplomirao filmsku i televizijsku režiju, smjer Dokumentarni film, na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je filmova Pape (2010), Šta bi bilo… (2009), 22:22 Split-Zagreb (2008), Nasljeđa (2010) i Vatra! (2012). Radi kao redatelj, snimatelj i asistent kamere i dugogodišnji je dopredsjednik Kino kluba Split. (Culturenet.hr)