Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije o 200. obljetnici rođenja biskupa Strossmayera, redatelj filma je Ištvan Filaković, a scenarij, uz Ladu Džidić, potpisuje i Niko Kostanić

“Sve za vjeru i domovinu” Josip Juraj Strossmayer, dokumentarni film nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije o 200. obljetnici rođenja biskupa Strossmayera, premijerno je prikazan 24. ožujka u Hrvatskom domu u Đakovu. Premijeri filma nazočili su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, ravnatelj HRT-a Goran Radman te brojni drugi ugledni gosti.

Redatelj filma je Ištvan Filaković, a scenarij, uz Ladu Džidić, potpisuje i Niko Kostanić. Film kronološki prati Strossmayerov životni, vjerski i politički put od rođenja u Osijeku do imenovanja za bosansko-srijemskog biskupa sa sjedištem u Đakovu, gdje će ostati 55 godina. Revolucionarna 1848., Bachov apsolutizam, Narodna stranka i nagodbe, Prvi vatikanski sabor, Sveučilište i Akademija u Zagrebu, đakovačka katedrala i mecenatstvo na području kulture, umjetnosti i znanosti – uporišne su točke toga galantnog svjetskog putnika s đakovačkom adresom, čulo se na premijeri filma u Đakovu, uz konstataciju da je “bez Strossmayerove ostavštine, odnosno bez institucija koje je osnovao, teško zamisliti modernu hrvatsku državu”.
(IKA/TU)