Riječ je o filmu kojeg je pripremila Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj koji na zanimljiv način prikazuje život triju hrvatskih misionarki u Ekvadoru, s. Klementine Banožić, s. Ive Jelić i s. Antonele Medić te je prvi dokumentarac o hrvatskim misionarima u Južnoj Americi

U sklopu sedmog Festivala hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016., 30. srpnja održana je projekcija dokumentarnog filma misijske tematike „Madrecitas – Službenice Milosrđa, misionarke u Ekvadoru”, autora dr. Krunoslava Novaka, svećenika Varaždinske biskupije i predavača na Hrvatskome katoličkom sveučilištu. Film je prikazati nakon proglašenja pobjednika Festivala.
Riječ je o filmu kojeg je pripremila Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj koji na zanimljiv način prikazuje život triju hrvatskih misionarki u Ekvadoru, s. Klementine Banožić, s. Ive Jelić i s. Antonele Medić te je prvi dokumentarac o hrvatskim misionarima u Južnoj Americi. „Madrecitas” je na svoj poseban način pomalo i šokantan zbog određenih teških situacija i iskustava koje prenosi gledatelju, no s druge strane on upućuje na to da Ekvador kao država ima velike potencijale i mogućnosti. On što tamo čine redovnice, misionari, ali isto tako i druge organizacije daje rezultate, tako da životni standard u zemlji sve više raste.
Festival će se održao u Rijeci od 28. do 30. srpnja a trsatsko svetište ugostilo je godišnju produkciju katoličkih filmova koji se snimaju u Hrvatskoj i njenoj dijaspori. Filmove najrazličitijih žanrova odabire selektor festivala Bernardin Modrić, a najbolji filmovi konkuriraju za glavnu festivalsku nagradu te pet strukovnih nagrada. Festival Trsat predstavlja mogućnost da se produkcija dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova vjerske tematike prikaže na ovom prvom nacionalnom festivalu ove vrste te da se natječu i vrednuju po strogim kriterijima izvrsnosti umjetničkih i tehničkih standarda.
(IKA)